Jäsky logo

Järvi-Suomen kylät ry

Etelä-Savon
kunnat ja kylät

Yhteystiedot: hallitus
ja kyläasiamies

Toiminta-
kalenteri

Liity
jäseneksi

JÄRVI-SUOMEN KYLÄT RY

VÄLIRAPORTTI 3/2004

KYLÄTALOUSHANKE

ETELÄ-SAVON ALUEHANKE

Väliraportti ajalta 1.7.-30.9.2004

TOIMINTA

Farmari maatalousnäyttelyn kyläosasto (29.7.-1.8.) onnistui yli odotusten. Osasto sai julkisuutta mm. Helsingin sanomissa. Laajaan neuvonnalliseen osastoon osallistui kylätaloushankkeen lisäksi kuusi kylää eri puolilta maakuntaa, kyläsuunnittelua edistävä Aktiiviset kylät -hanke sekä alueen kaikki kolme toimintaryhmää (Veej'jakaja Pomo+, Rajupusu Leader+ ja Piällysmies).Osastolla esiteltiin useita kylätoiminnan ajankohtaisia teemoja: Maallemuuttopalvelua edustivat Rantasalmen Osikonmäen ja Enonkosken Simanalan kylien tonttipörssit. Lisäksi osastolla oli tietokone, joilla sai selata muiden kylien tonttipörssejä ja kotisivuja. Kylätaloutta esitteli Järvi-Suomen kylät ry:n kylätaloushanke. Jaossa oli uusi Kylätalous -yhteisötalouden käsikirja. Kyläsuunnittelusta esimerkkeinä oli jaossa Hirvensalmen Tuukkalan tuore kyläsuunnitelma ja Pertunmaan Ruorasmäen hieman vanhempi suunnitelma. Talkootyötä ja kylätaloja edusti Joroisten Kerisalon valokuvanäyttely ja kylätaulu. Kylähankkeiden rahoituksesta kertoivat osastolla toimintaryhmien edustajat. Sateista huolimatta Veej'jakaja toimintaryhmän vedenjakopiste nousi suureen suosioon. Pienimpiä näyttelyvieraita houkutteli Kangasniemen Ruokomäen kyläseuran Virran henki joka teki kasvomaalauksia pienestä korvauksesta.

Luston metsäpäivien kyläosastolla (2.-4.7.) Kylätaloushanke teki yhteistyötä kahden kylän kanssa. Enonkosken Simanala esitteli tonttipörssiään ja toimintaa kyläyhdistyksen ylläpitämässä kylätalossa ja Punkaharjun Hiukkajoki esitteli kulttuuritapahtumiaan ja myi paikallisia käsitöitä ja leivonnaisia.

Tuukkalan kyläsuunnitelma valmistui ennen Farmari maatalousnäyttelyä ja sitä painettiin 2 000 kpl jaettavaksi eri tilaisuuksissa. Kyläsuunnitelma on laaja ja se on jo johtanut erilaisiin toimiin kylällä.

Vuoden kylän - Heinäveden Varistaival - nimeäminen sai paljon julkisuutta kyläasialle: isot jutut mm. Länsi- ja Itä-Savossa, Savon sanomissa, Warkauden lehdessä, maakuntaradiossa ja paikallislehdissä.

Maatalousnäyttelyn ja muiden messutapahtumien lisäksi kunta- ja kyläkierros jatkui kahdella tiedotustilaisuudella: Kangasniemellä julkistettiin 13.7. Jäskyn joulukortti ja puhuttiin kylätoiminnasta ja Pieksänmaan Längelmäellä perustettiin 28.8. kyläyhdistys ja päätettiin rekisteröidä se.

KANSAINVÄLINEN TOIMINTA

Kylätaloushankkeen Italian konferenssiin 16.-18.9. osallistui Etelä-Savosta Eila Puhakainen ja Henrik Hausen. Onnistuneessa konferenssissa käsiteltiin Italian osuustoimintasektoria laajasti mukaan lukien neuvontajärjestelmiä sekä eettisiä pankkeja ja muita rahoitusjärjestelmiä. Saimme myös tutustua mm. Capestranon kaupungin kehittämiseen Soturien maa -hankkeen avulla, Gran Sasso kansallispuistoon jne.

KOULUTUS

Ritva Partanen ja Henrik Hausen osallistuivat Suomen kylätoiminta ry:n järjestämiin koulutuspäiviin Hämeenlinnassa 8.-9.9. Päivillä kuultiin Eero Uusitalon esitelmän paikallisen kehittämistoiminnan tulevaisuudesta ja siitä käytiin laaja keskustelu johon osallistuivat sekä kylien maakunnallisten yhteenliittymien että toimintaryhmien väkeä (monet osallistujista toimivat molemmissa näissä). Lisäksi Reijo Petrell puhui seikkaperäisesti työnantajien velvoitteista, yhdistysten verotuskysymyksistä jne.

TIEDOTUS

Kyläkirjeitä lähetettiin jakson aikana kaksi kappaletta yli 400 osoitteeseen kyliin, kuntiin jne. Säännöllisesti ilmestyvä kyläkirje on saanut hyvän vastaanoton.

Tiedotteita lähetettiin lehdille ja muille tiedotusvälineille Farmari maatalousnäyttelyn kyläosastosta 2 kpl, kirkkokortista ja vuoden kylän valinnasta. Tiedotteet poikivat kaikki laajoja juttuja lehdissä, Farmarista jopa Helsingin sanomien haastattelujuttu.

Kyläasiamies kirjoitti kaksi juttua MaaseutuPlus-lehteen Ruotsin landsbygdsriksdag:ista (21.-23.5) ja Joensuun Uusi sopimuksellisuus -seminaarista (9.-10.6).

Jäskyn kotisivuille koottiin lisää materiaalia mm. kyläsuunnittelusta ja kuvareportaasi Italian konferenssista. Kotisivuilla oli syyskuun loppuun mennessä 3 100 kävijää eli keskimäärin 15 kävijää päivässä.

YHTEISTYÖ

Farmari maatalousnäyttelyn kyläosasto tehtiin yhteistyössä mm. maakunnan kaikkien kolmen toimintaryhmän

Kyläasiamies osallistui Etelä-Savon ympäristökeskuksen vesiensuojelupäivään 23.9. ja käytiin ympäristökeskuksen johtajan Heikki Teräsvirran kanssa keskustelua myös jätevesikysymyksistä. ...

Jäsky kyläasiamies
Henrik Hausen
puh. 0400-992 699
henhaus@gmail.com

Jäsky puheenjohtaja
Ilkka Sutinen
0400-722 145
ilkka.sutinen at tyynela.fi

Suomen kylätoiminta ry
02-738 1761
info @kylatoiminta.fi

Palaute: kylaasiamies.tuula.eloranta at gmail.com

Pääsivulle