lihavanpaa2.jpg

Lihavanpää
– kylä Pertunmaalla

Ajankohtaista

Harrastukset

Palvelut

Historia

Kyläyhdistys

Vesiosuuskunta

Ajo-ohje

Arkisto

AJANKOHTAISTA

Lihavanpään kyläyhdistyksen vuosikokous
AHVENNIEMESSÄ..

..torstaina 24.7.2014 klo 18.00

Ahvenniemi

1.Sääntömääräiset vuosikokousasiat.
2. Kaj Cygnaeus kertoo sanoin ja kuvin Ahvenniemen kunnostuksesta ja vastaa kysymyksiin.
3. Vapaata keskustelua Ahvenniemen tulevaisuudesta.

TERVETULOA!
Lihavanpään kyläyhdistys ry
Tämä sama kutsu tulostettavaksi, pdf >>>
tk 8.7.2014

ELÄMYKSIÄ TAIDEVALOKUVIEN ÄÄRELLÄ

Pertunmaalla Ruonintie 266 avautuu jälleen Filemon Kuopan mustavalkoisten valokuvien suuri näyttely.

Näyttely on avoinna 19 - 27.7.2014 klo 12-18

Näyttelyssä on sekä kotimaassa että kansainvälisesti palkittuja valokuvia sekä kuvaajan itsensä 1920-luvulla suunnittelemia ja rakentamia kameroita ja kuvien suurennusvälineet.

Näytteillä on n. 2000 mustavalkokuvaa: taidekuvia, henkilökuvia, maisemia sekä kuvia ryhmistä ja tapahtumista. Erityisesti mainittakoon laaja palkittu kuvakokoelma Laatokasta ja Laatokan kalastuksesta. Filemon Kuoppa on valokuvannut vuoteen 1939 Karjalan Kannaksella ja vuodesta 1941 lähtien Pertunmaalla Itä Hämeessä kuolemaansa 1951 asti.

Näyttely on sijoitettu kuvaajan viimeisimmän kodin, 1950 luvulla rakennetun maatilan rakennuksiin. Taidekuvat ovat päärakennuksessa. Vierailijat pääsevät myös Camera obscuran sisään perehtymään ilmiöön johon valokuvaus perustuu..

Näyttelyn yhteydessä on myös kiinnostavaa tietoa Pertunmaan ja Päijät -Hämeen muinaisrannoista ja 6000 v. vanhan asumuslöydön mukaan rakennettu kota.

Näyttelyssä on opastus ja sen yhteydessä toimii kahvila.

Tervetuloa suurella sydämellä rakennettuun valokuvan ja kulttuurihistorian kiehtovaan maailmaan nauttimaan kesästä ja asiantuntevasta opastuksesta.

Filemon Kuoppa s. 1893, k. 1951 Myymälänhoitaja -palkittu amatöörikuvaaja kansanperinteen tallettaja

Näyttely avoinna 19.7 - 27.7 klo 12 -18
Ryhmille sopimuksen mukaa näyttelyajan jälkeenkin
Pääsymaksu 10 € / aikuinen
Nettisivut: www.filemonkuoppa.fi

UUTTA Ennenäkemättömiä valokuvia Pertunmaalaisista n. 400 kpl

Vesistöhistoriaa Pertunmaa järvien syntykehitys jääkauden jälkeen karttoja ja UUTTA pienoismalli

UUTTA Vesistöhistoriaa : Lahnaveden , Rääveli järvien , Konniveden ja Päijänteen jääkauden jälkeiset tutkimukset ja pienoismalli .
1.7.2014

Sikakaali kokosi kyläläisiä yhteen

Vanha sikakaaliperinne heräsi henkiin Pertun Poikien majalla perjantaina 8.11.2013, kun Lihavanpään maa- ja kotitalousnaiset sekä Lihavanpään kyläyhdistys kutsuivat kyläläiset lihapatojen ääreen. Illan mittaan muisteltiin muutaman vuosikymmenen takaisia aikoja, jolloin jokasyksyisten kotiteurastusten aikaan kukin talo vuorollaan kutsui naapureita sikakaalille.

Maa- ja kotitalousnaiset aloittivat tuokavalmistelut jo perjantaiaamuna, sillä sikakaali ei ole mitä tahansa kaalisoppaa, joka kiehautetaan hetkessä pikku kattilallinen.

- Oikeaa sikakaalia keitetään muuripadallinen ja sitä haudutetaan pitkään. Tavallisesta kaalikeitosta sikakaalin erottavat sen kanssa tarjottavat sisäelimet, Sirkka-Liisa Nyman ja Seija Ansio totesivat lihapatojen ääressä.

Sikakaalit ovat kunnon pidot, joiden tarjoiluun kuuluvat myös kahvit ja kunnon lettivehnäset.

Kun ruoka oli valmista ja ilta pimeni, väkeä alkoi saapua Pertunmajalle. Lihavanpään maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Seija Ansio ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Kirjavainen toivottivat ruokavieraat tervetulleiksi. Illan mittaan myytiin lähes 80 illalliskorttia. Lapset pääsivät ilmaiseksi perehtymään sikakaaliperinteeseen.

Ja ei kun syömään. Jokainen voi lisätä keittoon makunsa mukaan lihaa, kieltä, maksaa ja munuaista. Kaikki olivat sitä mieltä, että keitto oli ihan oikeaa vanhan ajan sikakaalia. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Loput keitot myytiin kotiinviemisiksi.

Ihminen ei elä pelkästä leivästä eikä edes sikakaalista. Hyvän ruoan lisäksi sikakaaleihin kuuluu tuttujen tapaaminen ja kuulumisten vaihtaminen. Pertunmajan tupa täyttyi puheensorinasta. Täydellä vatsalla jaksettiin haastella myöhään iltaan asti. Muuta ohjelmaa ei juuri kaivattukaan. Yhteislauluna sentään laulettiin Siantappolaulu Hannu Valkosen säestäessä huuliharpulla.
O.K. 14.11.2013

Paljon tunnistettavia Kuvia Filemon Kuopan näyttelyssä

Filemon Kuopan perinneyhdistys järjestää toista kertaa historiallisten valokuvien näyttelyn.

Jos et käynyt näyttelyssä viime kesänä, asia kannattaa korjata nyt. Jos taas kävit näyttelyssä viime kesänä, sinne kannattaa mennä uudelleenkin, sillä uutta nähtävää on paljon.

Filemon Kuopan tytär Raita Salminen ja pojanpoika Mauno Kuoppa sekä Maunon vaimo Marjo toivovat, että mahdollisimman moni kyläläinen käy tunnistamassa vanhoissa valokuvissa olevia henkilöitä.

Uusinta uutta näyttelyssä on geologiaosasto, jossa oan paljon tietoa etenkin Pertunmaan vesistöjen vaiheista jääkauden jälkeen.

- Esillä on 800 ennen uutta kuvaa. Suurin osa niistä on Pertunmaalla sodan aikaan otettuja henkilökuvia. Toivottavasti mahdollisimman moni kyläläinen käy tunnistamassa kuvissa olevia henkilöitä, näyttelyn isäntä Mauno Kuoppa sanoo. Kuvia voi myös ostaa.

Näyttelyssä on esillä valokuvien lisäksi Filemon Kuopan käyttämät ja itse rakentamat kaksi kameraa ja suurennuslaite, sekä camera obscura eli huoneen kokoinen neulanreikäkamera, jonka sisälle yleisö voi mennä.

Uusinta uutta näyttelyssä on geologiaosasto. Mauno Kuoppa on selvittänyt Pertunmaan seudun geologisia vaiheita jääkauden jälkeisenä aikana. Hänen piirtämistään tarkoista kartoista jokainen voi katsoa, missä rantaviiva on milloinkin sijainnut 10000 viime vuoden aikana.
O.K. 18.7.2013

Lauri Honkasesta Lihavanpään kyläkirjailija

Lihavanpään kyläyhdistys on kiitoksena paikallisen historian tallentamisesta ja palkintona tärkeästä kulttuuriteosta myöntänyt Lauri Honkaselle Lihavanpään kyläkirjailijan arvonimen.

Lauri Honkanen on kirjoittanut kolme Lihavanpään ja Pertunmaan historiaan liittyvää kirjaa. Lihavanpään kylähistoria ilmestyi vuonna 1996, Pertunmaan kaksi taloa 2012 sekä Rupulimutkan tarina tänä vuonna. Kunniakirjaa luovuttaessaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Kirjavainen piti arvokkaana sitä, että historian suurten linjojen lomaan Lauri Honkanen on tallentanut tavallisten ihmisten tarinoita.

Lihavanpään kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Kirjavainen luovutti kyläkirjailijan kunniakirjan Lauri Honkaselle eläinsuojeluyhdistyksen kirppiksessä, missä hänen kirjaansa on ollut myytävänä.

Kyläkirjailija puolestaan kiitti kyläyhdistystä koko trilogian synnystä.

- Lihavanpään kylähistoria syntyi kyläyhdistyksen aloitteesta ja yhdistys maksoi kirjan painatuksen. Kyläyhdistys ja eläinsuojeluyhdistyksen kirppis ovat olleet suurena apuna myös kahden muun kirjani markkinoinnissa, Lauri Honkanen totesi.

Kunniakirjan lisäksi kyläkirjailijalle luovutettiin oikea mustekynä, jolla hän voi signeerata toivottavasti tulevia uusia kirjojaan.
O.K. 18.7.2013

Nyt näkyy Karankamäen viitan alta Pilkanmäelle asti!

Lihavanpään kyläyhdistyksen aloitteesta Karankamäen kilpi nousi puolisen metriä. Ja katso! Nyt näkee Peruvedentieltä Toivolantielle tuleva liikenteen jo Pilkanmäeltä asti. Mm. tällaisissa asioissa kyläyhdistys on tarpeen. Kiitos myötävaikuttaneille!
T.K. 27.6.2013

Lihavanpään Kyläyhdistyksen hallituksen jäsenet valittu vuosikokouksessa 8.6.2013:

Tarja Kirjavainen, puheenjohtaja, 0400 868 220, mjk ät pp.htv.fi
Osmo Kuisma, sihteeri, 0400 557 522, osmo.kuisma ät gmail.com
Ahti Ansio, 0400 497 494, ahti.ansio ät luukku.com
Arja Jokinen 040 861 4377, arjar.jokinen ät wipppies.fi
Margit Nevala 0400 417 223, margit.nevala ät gmail.com
Raimo Toikka 040 709 8989, raimo.toikka ät gmail.com
Ari Vesalainen 040 545 0851, ari.vesalainen ät kolumbus.fi
Tuomas Paunonen 040-8202224, tpaunonen ät gmail.com

Sähköposteissa korvaa ät @-merkillä ja jätä pois välilyönnit.
Pidetään yhteyttä!
T.K. 12.6.2013

Julkkistuomari löytöeläintalon näyttelyssä

Rap-artisti, laulaja ja tv-juontaja Kana toimi julkkistuomarina Hartolan seudun eläinsuojeluyhdistyksen Match Showssa Lihavanpäässä. Hyväntekeväisyysnäyttelyssä hän arvosteli lapsi ja lemmikkikoira ja lapsi ja koira -kilpailut sekä sekarotuisten ja rescue-koirien luokat. Yhdessä varsinaisen tuomarin Päivi Honkapään kanssa hän valitsi näyttelyn kauneimman koiran, joka oli helsinkiläisen Saara Salosen omistama Coton de tulear Oliver.

match1.jpg

Tapahtumaan osallistui yhteensä 54 koirakkoa.

- Oli hauskaa, että minut kutsuttiin mukaan. Tapahtuma oli oikein lämminhenkinen ja paikka hyvin hoidetttu, Kana kommentoi käyntiään Lihavanpäässä.
Kana eli Marianna Alanen on aktiivinen eläintensuojelija. Hän toimii yhdistyksessä, joka kerää ruokaa, lääkkeitä ja eläinlääkintätarvikkeita Espanjan hylätyille koirille, kissoille, hevosille ja aaseille. Hänellä itsellään on kaksi Espanjasta pelastettua koiraa.
- Osallistun tietysti myös kotimaiseen eläintensuojeluun. Siksi tulin mielelläni tuomariksikin. Haluan auttaa kaikkia eläimiä sijaitsivatpa ne missä maailman kolkassa tahansa Kana sanoo.

match2.jpg

Koirat ovat tiiviisti mukana myös Kanan artistityössä. Hän tekee juontokeikkoja yhdessä koiriensa kanssa. Hän on tehnyt mittatilaustöinä koirien pehmopantoja ja muita tarvikkeita ja kaupallinen Kana-tarvikemallisto tulee lähiaikoina markkinoille. Kana on myös kirjoitellut uutta levyä varten kappaleita pöytälaatikkoon.

Match Shown tuloksia: BIS-1 coton de tulear Oliver, om. Saara Salonen, Helsinki. BIS-2 X-rotu Ira, om. Johanna Juurela, Kuusankoski . BIS-3 Collie pk Sara, om. Essi Savolainen, Mäntyharju. BIS-4 Kääpiöpinseri Nasu, om. Annika Nevala, Pertunmaa. Yhdistys palkitsi perinteisesti näyttelyn vanhimman koiran, joka on 12,5-vuotias siperianhusky Roni, om. Lasse Valo, Pertunmaa.
O.K. 22.5.2013

match3.jpg

Lauri Honkanen kirjoitti Rupulimutkan tarinan

Lauri Honkanen on kirjoittanut jälleen uuden paikallishistoriallisen kirjan, jonka nimi on Rupulimutkan tarina.

laurihonkanen.jpg

Kirjassa Lauri Honkanen selvittää Mustanniemen tilan historiaa sekä kertoo tilan liepeille syntyneen Rupulimutkaksi sanotun kyläyhteisön ja sen asukkaiden tarinoita. Kirja on kuvaus Lauri Honkasen omaan ikäluokkaan kuuluneiden ihmisten elämäntaipaleista sekä samalla maaseudun murroksesta ja suuresta maaltamuutosta.

Yksiin kansiin on koottu paljon arvokasta paikallishistoriaa. Yksi tieto kuitenkin puuttuu. Varmaa tietoa Rupulimutkan nimen alkuperästä ei ole tallella.

Lauri Honkanen esittelee kirjaansa Lihavanpään kyläyhdistyksen vuosikokouksessa 8.6. Kirjaa voi ostaa Lihavanpään löytöeläintalon kirppiksestä.
O.K. 22.5.2013

Lihavan pohja tyydyttävässä kunnossa

Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa tehdyssä tutkimuksessa teollisuuslaitosten ja yhdyskuntien läheisyydessä olevien järvien pohjasedimenteistä löytyi kohonneita haitta-ainepitoisuuksia, mutta pitoisuuksien vaikutukset pohjaeläimistöön olivat vaikeasti todennettavia. Jonkin ominaisuuden osalta huonoksi luokitelluissa järvissä tehdään lisätutkimuksia. Näitä kohteita ovat Kirkonvarkaus (Mikkeli), Kauvonlahti (Punkaharju), Pielisjokisuu (Joensuu), Sysmäjärvi (Outokumpu), Pyörre (Lieksa), Luikonlahti (Kaavi), Vuonamonlahti (Keitele), Osmajärvi (Leppävirta) ja Jurusvesi (Siilinjärvi).

Pertunmaalta tutkimuksessa oli mukana Lihava. Näytealueena oli järven syvin kohta. Lihava oli mukana järven valuma-alueella sijaitsevan Reetantarhan puutarhan takia. Poikkeamia normaalista ei kuitenkaan havaittu.

- Yleisarvosanaltaan Lihava kuuluu viisiportaisessa asteikossa keskimmäiseen eli tyydyttävään luokkaan, ehkä tyydyttävä plus. Pintavesien ekologisessa luokittelussa järven tila on tyydyttävä, samoin aistinvaraisessa pohjasedimentin tarkastelussa. Sedimentin pintakerroksessa oli havaittavissa lievää hapettomuutta ja rikkivedyn hajua, ympäristöinsinööri Esa Rouvinen toteaa.

- Kemiallisesti selvitettiin 240 haitta-aineen pitoisuuksia. Tässäkään luokituksessa ei havaittu poikkeamaa tavanomaisesta, Esa Rouvinen toteaa.
O.K. 10.1.2013

Tienviitta siirtyy, nopeusrajoitus ei

Lihavanpään kyläyhdistyksen vuosikokouksessa tehtyjen aloitteiden perusteella yhdistys teki ELY-keskukselle esityksen nopeusrajoitusalueen jatkamiseksi Hartosenpäässä Rusthollin tienhaaraan asti ja Lihavanpäässä Lahtelantien risteykseen asti.

Pohjois-Savon ELY-keskus ilmoitti, ettei se katso tarpeelliseksi muuttaa nopeusrajoitusta kyläyhdisyksen esittämällä tavalla. Nopeusrajoituksen alentaminen edellyttää, että tien varressa on paikallista liikennettä synnyttävää toimintaa kuiten kauppoja, teollisuuslaitoksia tms. Syyt nopeuden alentamiseksi tulee olla selkeästi tienkäyttäjien nähtävillä. Tien sekä tieympäristön pitää selkeästi poiketa tien muusta osasta.

Kyläyhdistys esitti myös Peruvedentien risteyksessä olevan Karakamäki-tienviitan siirtämistä pois näkemäalueelta ja mielellään korvaamista Peruvesi-tienviitalla.

ÈLY-keskus ilmoitti, että viitan siirrosta on sovittu alueurakoitsijan kanssa. ELY-keskus ei kuitenkaan vaihdaPeruvesi-viittaa Karankamäki-viitan tilalle. Viitoistusperitaatteiden mukaan vesistökohteita ei käytetä opastuskohteina, vaan ainoastaan karttakyliä.
13.9.2012 O.K.

Autokorjaamo Hartosenpäähän

Talouskylän palvelutarjonta sai uuden lisän, kun Pekka Ripatti perusti autokorjaamon Hartosenpäähän. Korjaamo toimii entisessä A. Ruuttilan varastohallissa Karankamäentien risteyksen vieressä. Pekka Ripatilla on vuodesta 1994 asti ollut kuljetusliike. Hän kuljettaa polttoaineita. Autokorjaamon perustaminen on hänen mukaansa yhteensattumien summa.

- Ostin tämän kiinteistön muutama vuosi sitten. Tontti on toiminut raskaan kaluston parkkipaikkana, mutta hallilla ei ole ollut käyttöä. Naapurin, Paakkarin Peten ideasta hankin viime keväänä halliin rengaskoneet. Sitten minulle tuli kuljettajaksi Ruuthin Jarkko, jolla on korjaamokokemusta ja kontakteja tavarantoimittajiin. Päätimmekin perustaa korjaamon. Työtilanteen mukaan voin työllistää Jarkkoa myös ajohommissa, Pekka Ripatti kertoo.

Autoasi Hartosenpää aloitti toimintansa toisessa hallinpuolikkaassa yhdellä nosturilla ja rengaskoneilla. Lähiaikoina korjaamon tilat kaksinkertaistuvat, kun toinenkin puoli hallista saadaan käyttöön.

- Aluksi teemme määräaikaishuoltoja sekä myymme ja asennamme henkilö- ja pakettiautojen renkaita. Toimintaa kehitetään pikku hiljaa sen mukaan, millaiseksi asiakaskunta muodostuu. Nykypäivänä autokorjaamoja perustetaan harvemmin maaseutukyliin. Pekka Ripatin ja Jarkko Ruuthin mielestä Hartosenpää on hyvä paikka korjaamolle.

- Paikallisten asiakkaita lisäksi tässä on vilkas työmatkaliikenne ja kesällä tästä ohi ajaa paljon kesäasukkaita.
13.9.2012 O.K.

Sotaveteraanit ja Filemon kohtasivat Kannaksella

Pertunmaan sotaveteraanit kunnioittivat kutsuvieraskäynnillään Filemon Kuopan valokuvanäyttelyn lopettajaisia tältä kesältä.

Elokuussa näyttely on auki vain viikonloppuisin tilauksesta, mutta jatkuu ensi kesänä uusilla ennennäkemättömillä kuvilla samalla Kannaksen tilalla.

Lisätietoja: www.filemonkuoppa.fi

2.8.2012 T.K.
Filemon Kuopan näyttelykuvat odottavat tunnistajia Pertunmaalta

Näyttely rakentuu Laatokan rannalla sijaitsevan Metsäpirtin alueella sekä 40-luvun Pertunmaalla otetuista kuvista.

Pertunmaalaisille näyttely on erityisen kiinnostava siksi, että esillä on satoja henkilökuvia pertunmaalaisista. Moni voi yllättäen kohdata tutut kasvot yli puolen vuosisadan takaa, jopa oman tai isovanhempiensa nuoruusaikojen kuvat. Toistaiseksi kasvot ovat nimettömiä ja odottavat tunnistajia näyttelyvieraista.

Filemon Kuopan tyttäret Laura Takala ja Raita Salminen sekä pojanpoika Mauno Kuoppa vaimoineen suorittivat valokuvanäyttelyn avausleikkauksen perinteisin seremonioin Kannaksen tilan päärakennuksella.

Ansiokas kuvasarja Laatokan lohenpyytäjistä sai myös Suomen Valokuvataiteen Museon kiinnostumaan Filemonin kuvien taltioinnista digitaaliseen muotoon. Tästä käynnistyi kuukausien urakka lahtelaisen valokuvaajan Matti Laineen ja pojanpoika Mauno Kuopan työryhmälle. Rinnalla kasvoi toinen suururakka: kuvien arvoisen näyttelytilan kunnostaminen Kannaksen perintötilan rakennuksiin.

Valokuvien lisäksi esillä on Filemonin rakentamia ainutlaatuisia valokuvausvälineitä, muun muassa kameroita 1900 -luvun alkupuolelta.

Näyttely avoinna 15. - 29.7.2012 klo 12-18, sen jälkeen tilauksesta. Liput 10 €, alle 16 v. ilmaiseksi. Kannaksen tila, Ruonintie 266, 19430 Pertunmaa. Kahvila avoinna näyttelyn aikana.

Lisätietoja näyttelystä: www.filemonkuoppa.fi/

”Lihavanpääläiset kunnioittavat Filemon Kuopan elämäntyötä ja kiittävät sinua, Mauno Kuoppa isoisäsi kuva-aarteen säilyttämisestä ja tuhansien yhteisten muistojen jakamisesta kanssamme” sanoilla Tarja Kirjavainen toi Lihavanpään kyläyhdistyksen onnentoivotukset näyttelylle.
15.7.2012

Historian havinaa kyläyhdistyksen vuosikokouksessa

lihava

Paikallishistoria oli vahvasti esillä Lihavanpään vuosikokouksessa Löytöeläintalolla lauantai-iltana 9.6.

Lauri Honkanen esitteli kirjoittamaansa Pertunmaan kaksi taloa -kirjaa, joka kertoo Ahvenniemen ja Hankaniemen talojen sekä Ahvenaisen ja Honkasen suvun historiasta.

Lihavanpään kyläyhdistys on osallistunut kirjan julkaisemiseen ostamalla puolet sadan kirjan painoksesta. Yhdistys myy kirjat ja saa siis omansa pois ja muutaman euron vaivanpalkkaakin.

Pertunmaan kaksi taloa -kirjaa on myynnissä Löytöeläintalon kirppiksessä sekä kirkonkylän Torikahvilassa.

Mauno Kuoppa esitteli kokouksessa isoisänsä Filemon Kuopan valokuvista kokoamaansa näyttelyä, joka on avoinna Kuopan talossa ja navetassa Ruonintien varressa 15.-29. heinäkuuta. Mauno Kuoppa toivotti kaikki pertunmaalaiset katsomaan kansainvälisessä kilpailussakin menestyneitä kuvia sekä tunnistamaan henkilökuvia, joita Katajan myymälänhoitajana toiminut Filemon Kuoppa.

vuosikokouskuva.jpg

Lihavanpään kyläyhdistyksen vuosikokouksessa hyväksyttiin yhdistyksen viime vuoden tilinpäätös, joka osoitti 112,25 euroa alijäämää. Kuluvan vuoden toimintasuunnitelmassa on muun muassa osallistuminen Lauri Honkasen kirjan kustantamiseen ja markkinointiin, laiturin vesillelasku ja siivoustalkoot Lihavan Pyykkirannassa.

Vuosikokous valitsi Lihavanpään kyläyhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi Tarja Kirjavaisen sekä jäseniksi Osmo Kuisman, Ahti Ansion, Ismo Suurosen, Margit Nevalan, Arja Jokisen, Raimo Toikan ja Ari Vesalaisen. Toiminnantarkastajaksi valittiin Elias Latvanen ja varalle Airi Virtanen.

Kyläyhdistys tekee aloitteen Toivolantien 60 km/h nopeusrajoitusalueen jatkamiseksi Hartosenpäässä Rusthollintien ohi ja Lihavanäässä Lahtelantien ohi sekä Karankamäki-tienviitan siirtämiseksi pois Peruvedentien näkemäalueelta ja vaihtamiseksi Peruvesi-viittaan.
O.K. 12.6.2012

Koirien Match Show lauantaina 19.5.2012 klo 12 alkaen

Lihavanpään Eläintalolla, Toivolantie 310, 19470 Lihavanpää (Uutenlantien risteys). Puh. 045-8838852. Lisää tietoa Eläintalon kotisivuilta >>>

Koko perheelle ohjelmaa, samalla tilaisuus tutustua Eläintaloon ja Kirpputoriin.
Tervetuloa! Yleisöllä vapaa pääsy.
1.5.2012

Nopea laajakaista tasahinnalla

Pertunmaan kunta on käynnistänyt kaksiosaisen EU-osarahoitteiset tasa-arvohankkeet, joiden tarkoituksena on mahdollistaa nopeat laajakaistayhteydet tasahinnalla koko pitäjän alueella.

1. Esiselvityshankkeella kartoitetaan liittymien tarve 30.4.2012 mennessä ja laaditaan reitti- ja jatkosuunnitelmat.

2. Esiselvityksen pohjalta käynnistetään varsinainen tasa-arvohanke, jonka aikana rakennetaan valokuituyhteydet, mikäli suunniteltu rahoitus toteutuu.

Kutsumme Pertunmaan kunnan laajakaistayhteyksien kehittämistyöhön kaikkia asiasta kiinnostuneita. Hanke on avoin myös kesä-asukkaille. Nyt kannattaa ottaa laajakaistayhteydet naapureiden kanssa puheeksi, sillä useampi mukaan lähtijä alueeltasi parantaa yhteyden saatavuutta alueellasi.

Lisätietoja hankkeesta antaa hankevetäjä Esko Kilpinen puh. 040-5965495, email: esko.kilpinen at pp.inet.fi ja www.pertunmaa.fi (lisätietoja ja esisopimuslomake etusivun alalaidassa).
11.4.2012

Lisää venepaikkoja Kujalaan

Kujalan venerantaa Peruveden Ahvenlahdella laajennetaan. Pertunmaan kunta on ostanut valkamalle lisämaata Markku Ansiolta. Lisäalueen pinta-ala on 300 neliömetriä ja se jatkaa valkaman rantaviivaa noin 15 metrillä, joten uusia venepaikkoja tulee puolenkymmentä. Mikäli kunta saa ruoppausluvan, ranta kunnostetaan talven ja kevään aikana. Kunnan venepaikkojen hinta on 50 euroa.
O.K. 30.1.2012

Jatkohankkeella huojennusta kuitukaapelin hintaan

Pertunmaan kuitukaapelihankkeelle ollaan käynistämässä jatkohanketta, jolla on tarkoitus kohtuullistaa kaukana runkoverkosta sijaitsevien kiinteistöjen liittymämaksua. Maksu olisi kiinteä kaikille tämän jälkeen liittymän ottaville etäisyydestä riippumatta.

Kaksiosaisen hankkeen ensimmäisessä vaiheessa selvitetään kuinka paljon löytyy niitä, jotka ottavat liittymän, mikäli lisäverkon rakentaminen toteutuu. Esisopimukset liittymistä on tarkoitus tehdä kevääseen mennessä. Pertunmaan kunnassa hanketta vetävät Erkki Ojala ja Esko Kilpinen.

Pertun kuitu -pilottihanke on siinä vaiheessa, että runkokaapeli ja tilaajakohtaiset kaapelit on kaivettu maahan ja noin puolet 190 liittymästä on kytketty toimintavalmiiksi. Toivolantien suunnalla liittymät on pääosin kytketty Karankamäentietä lukuunottamatta. Kytkennät on tarkoitus saada valmiiksi maalikuun loppuun mennessä.
O.K. 30.1.2012


Vanhemmat uutiset arkistossa >>>

Nettisivut kyläläisten käytössä

Hei! Lähetä oma ajankohtaistiedotteesi näille sivuille sähköpostilla: henhaus ät gmail.com. Muista ilmoittaa oma nimesi ja puhelinnumerosi tarkistuksia varten.

Seuraa maakunnan kylätoiminnan tapahtumia

Järvi-Suomen kylät ry >>>