kylä

Järvi-Suomen kylät ry – Etelä-Savo

Mikä?

Etelä-Savon
kunnat ja kylät

Yhteystiedot: hallitus
ja kyläasiamies

Toiminta-
kalenteri

Liity
jäseneksi!

Uutisarkisto 2013

Uutisarkisto 2012 >>>
Uutisarkisto 2011 >>>
Uutisarkisto 2010 >>>
Uutisarkisto 2009 >>>
Uutisarkisto 2008 >>>

Uutisarkisto 2007 >>>
Uutisarkisto 2006 >>>
Uutisarkisto 2005 >>>
Uutisarkisto 2004 >>>
Uutisarkisto 2003 >>>

Oikein hyvää joulua kyliin ja kuntiin - tehdään yhdessä ensi vuodesta Etelä-Savon kylien vuosi!

Järvi-Suomen kylät ry

Uusia jäseniä Jäskyn hallitukseen kokeneiden konkareiden rinnalle

Järvi-Suomen kylät ry linjasi ensi vuoden toimintaa ja valitsi hallitukseensa uusia jäseniä kokeneiden konkareiden rinnalle lauantaina 14.12.2013 Juvalla pidetyssä syyskokouksessaan. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa ensi vuonna nykyinen puheenjohtaja Ilkka Sutinen Pieksämäeltä. Hallituksen erovuoroiset jäsenet juvalainen Eila Puhakainen, kangasniemeläinen Pentti Nieminen, heinäveteläinen Veikko Simelius ja rantasalmelainen Leena Suhonen valittiin jatkamaan vuosiksi 2014 - 2015. Varajäseniksi valittiin edelleen Jukka Paatero Ristiinasta ja Anne Vänttinen Joroisista sekä uusina Inna Kopoteva Mikkelistä ja Tuomas Laitinen Kangasniemeltä.

Hallitukseen nousi vuodeksi 2014 Heikki Häkkinen Pieksämäeltä. Ensi vuoden ajan hallituksessa jatkavat myös Mikko Karinen Savonlinnasta varajäsenenään Viljo Hokkanen Kangasniemeltä, Jouko Mälkiä Enonkoskelta varajäsenenään Esko Makkonen Savonrannalta, Mervi Kukkonen Juvalta varajäsenenään Kari Mielonen Kerimäeltä ja Häkkisen varajäsenenä Leo Sistonen Sulkavalta. Maakunnallisen edustavuuden lisäämiseksi myös varajäsenet voivat osallistua hallituksen kokouksiin.

Jäskyn toiminta jatkuu ensi vuonna pitkälti samoilla linjoilla kuin perinteisesti on hyväksi havaittu. Jäsky jatkaa vahvasti eteläsavolaisen maaseudun ja kylien edunvalvojana sekä alueen kyläyhdistysten ja -toimikuntien yhteistyöelimenä. Kuitenkin toiminnassa keskitytään erityisesti kylien elämään ja tulevaisuuteen vaikuttaviin ajankohtaisiin haasteisiin.
23.12.2013

Kyläasiamiehet vaihtaneet viestikapulaa

Järvi-Suomen kylien pitkäaikainen kyläasiamies Henrik Hausen on siirtynyt marraskuun alussa uusiin tehtäviin ja muuttanut perheineen Varsinais-Suomeen. Järvi-Suomen kylät ry kiittää Henkkaa pitkästä ja ansiokkaasta työstä eteläsavolaisten kylien kanssa ja hyväksi sekä toivottaa menestystä Salon kylien parissa.

Järvi-Suomen kylien uudeksi, osa-aikaiseksi kyläasiamieheksi on valittu kauppatieteiden maisteri, metsätalousinsinööri (AMK) Tuula Eloranta Pieksämäeltä. Hän on aloittanut kyläasiamiehen tehtäviin perehtymisen sekä siirtymävaiheeseen ja vuodenvaihteeseen ajoittuvien hallinto- ja taloustöiden teon. Kylien palvelu ja yhteistyö eri tahojen kanssa maakunnassa alkaa taas tammikuun puolen välin jälkeen. Uudelle kyläasiamiehelle voi lähettää jo viestiä sähköpostitse osoitteeseen kylaasiamies.tuula.eloranta@gmail.com. Puhelinnumero ilmoitetaan myöhemmin.
23.12.2013

Lasten maaseutuparlamentti – ilmoittautukaa mukaan!

Nyt halutaan kuunnella lapsia ja nuoria maaseudulla! Kuuleminen halutaan viedä lähelle lasten ja nuorten arkea ja samalla tarjota mielekäs tapa tutustua maaseudun monipuolisiin mahdollisuuksiin. Lasten maaseutuparlamentti järjestetään syksyllä 2014. Jäskyn lisäksi mukana on muun muassa Ely-keskus, Maaseutukuriiri, 4H, Mikkelin ammattikorkeakoulu ja MTK.

Ensimmäiseen pilottiparlamenttiin valitaan mukaan 8-10 koulua ympäri maakuntaa. Kouluilla järjestetään teemapäiviä ja loppuhuipennuksena kootaan koulujen edustajia yhteiseen tapaamiseen jossakin Etelä-Savon maaseudulla. Nyt kylätkin voivat ilmoittautua mukaan ja näin tukea oman lähikoulun pääsemistä mukaan maaseutuparlamenttiin. Teemapäivät järjestetään kyläkohtaisesti, mutta työryhmä valmistelee kouluille sapluunan, jota sovelletaan eri puolille.

Kutsu kouluille lähtee tammikuussa 2014. Tapahtuma toteutetaan yhteistyöverkostona ilman erillistä rahoitusta joten rahallista korvausta osallistumisesta ei saa. Kiinnostuneet kylät, erityisesti ne, joilla on oma kyläkoulu, voivat alustavasti ilmoittautua Tuulalle sähköpostitse.
21.12.2013, päivitetty 23.12.

Landepaku lähtee taas kesäkierrokselle kylille ja maaseudun kesätapahtumiin

Maaseutuverkostoyksikön viesti ei ole ilmeisesti tavoittanut kaikkia eteläsavolaisia kyliämme. Vielä ehtii mukaan, mutta ILMOITTAUTUA PITÄÄ KIIRUUSTI, viimeistään vuodenvaihteeseen mennessä tämän linkin kautta: Ilmoittautuminen >>> .

Järjestäjät aloittavat reittisuunnittelun heti vuoden vaihteen jälkeen. Mukaan pääsevät logistisesti hyvin reittien varrelle sijoittuvat kohteet ja tapahtumat. Landepakuun, joka ensi kesänä on oikeammin myymäläauto, otetaan mukaan myös pilaantumattomia maaseututuotteita, joten eteläsavolaiset tuottajat ja maaseutuyrittäjät voivat tiedustella asiaa Maaseutuverkostoyksiköstä esimerkiksi vastaamalla oheiseen Landepaku-kyselyyn.

Landepaku-kiertueen järjestää maa-ja metsätalousministeriön Maaseutuverkostoyksikkö, joka viestittää: "Landepaku bongattiin viimeksi kesällä 2012 pitkin kesäisiä maanteitä ja kiertue toi niin paljon iloa maaseudun kesätapahtumiin, että se toteutetaan uudelleen kesällä 2014. Landepaku on hauskannäköinen ja sen yhteyteen toteutetaan mahdollisesti pienimuotoinen kauppa-auto. Pakun sisälle ja ympärille on helppo järjestää omaa ohjelmaa ja kilpailuja. Landepakun kalenteri varmasti täyttyy nopeasti, vaikka se kiertäneekin 4 kk ympäri maaseutua, alustavat pyynnöt kannattaa esittää jo tässä vaiheessa".

Viime kiertueesta kerrottua: "Landepaku starttaa mittavan kesäkiertueensa Suomeen. Maaseudun nuorten aikuisten asialla liikkuva maaseutuilmiö suuntaa nokkansa paikallistoimijoiden kesätapahtumiin eri puolelle maamme niemiä ja notkelmia. Paikalliskehittäjät täyttivät Landepakun varauskalenterin kesätapahtumillaan viimeistä ajopäivää myöten.-- Landepakuun on lastattu runsaasti tietoa ja tarinoita elämästä nykyajan maaseudulla. --- Landepakussa pääsee tutustumaan maaseudun monipuuolisiin kehittämis- ja yritysmahdollisuuksiin aina Pellosta Helsinkiin asti. Pakun kuljettajina ovat maaseudun kehittämisen asiantuntijat paikallisista Leader-toimintaryhmistä ja ELY-keskuksista".
23.12.2013

Suomalaiset kannattavat maaseutua!

Valtaosa suomalaisista katsoo, että koko maa hyötyy, jos Suomen maaseutu voi hyvin. Maaseutu halutaan säilyttää elinvoimaisena ja elinkelpoisena ja maisemat pitää hoidettuina. Kotimaista ruokaa halutaan syödä myös jatkossa, erityisesti lähi- ja luomuruokaa. Yhteisenä huolenaiheena ovat vesistöt ja erityisesti Itämeri. Selvä enemmistö katsoo, että ”Koko Suomi hyötyy, jos maaseutu on elinvoimainen”. Koko väestöstä tällä kannalla on 85 %. Noin puolet (52 %) kansalaisista katsoo, että ”Maaseudulla on ratkaisuja ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin”. 71 % kansalaisista tietää, että Leader-tunnus on EU:n tunnus paikalliselle kehittämiselle, ja suurin osa niistä, jotka tuntevat tunnuksen, kannattaa väittämää ”Leader on olemassa ihmisten kokoisille ideoille”.

Tämä selviää maa- ja metsätalousministeriön TNS Gallupilla teettämästä laajasta tutkimuksesta. Tutkimukseen vastasi lähes 3 000 suomalaista. Tällaiset tulokset antavat hyvää pohjaa maaseudun kehittämiselle – meillä on laaja tuki myös kaupungeissa!

Tutkimuksesta maaseutu.fi -sivulla >>>
Liiteri uutiskirje maaseutuohjelmista ja tästä tutkimuksesta >>>
HH 21.12.2013

Helsinkiin paikallinen kehittämispolku

Leader-tyyppinen paikallinen kehittäminen otetaan käyttöön myös kaupungeissa. Helsingissä avattiin 12.12. paikallinen kehittämispolku. Mukana seremoniassa oli satakunta kaupunkiaktiivia, paikallisten yhdistyksien edustajia, yrittäjiä, Helsingin kaupungin virka- ja luottamushenkilöitä, ministeriöiden ja muiden julkisten organisaatioiden avainhenkilöitä, alan tutkijoita ja asiantuntijoita. Maaseudun kehittämisen kannalta tällainen suuntaus on hyvä asia, saamme yhteistyökumppaneita kaupungeista ja ymmärrystä omaehtoiselle paikalliselle kehittämiselle, joka on maaseudulla ollut arkipäivää jo pitkään. Maaseuturahoja ei käytetä kaupunkien paikalliseen kehittämiseen, vaan siihen käytetään muita rahastoja.
www.stadinkehittamispolku.blogspot.fi >>>
HH 21.12.2013

Suomen kylätoiminta ry:n valmistelema paikallisen kehittämisen ohjelma on valmistumassa

Paikallisen kehittämisen valtakunnallinen ohjelma 2014–2020 on nyt kasassa. Se lähetettiin SYTYn syyskokouksen jälkeen 5.12.2013 lausuntokierrokselle maakuntiin ja jäsenjärjestöille. Valmisteluryhmä valmisteli normaalikommentoinnin varmistamiseksi täydentäviä kysymyksiä ja lausunnot on pyydetty toimittamaan ryhmälle 21.1.2014. Syyskokous valitsi selvällä enemmistöllä Eero Uusitalon jatkamaan puheenjohtajana.
Ohjelmaluonnos >>>
Sytyn uutiskirje >>>
HH 21.12.2013

Yhteistyöhön perustuva hyvinvointimalli palkittiin Euroopan parhaana

Lapissa kehitetyssä toimintamallissa osoitetaan, miten julkisen sektorin, järjestöjen ja yrittäjien tiiviillä yhteistyöllä on mahdollista löytää kuntiin merkittävästi lisää resursseja ja varmistaa kuntalaisille tärkeät palvelut ilman lisärahoitusta. Malli palkittiin Euroopan julkishallinnon instituutin EIPAn suuressa hankekilpailussa. Kilpailussa haettiin luovia ratkaisuja Euroopan taloudellisen kriisin taltuttamiseksi.

Myös Etelä-Savossa kehitetään palveluja paikallisella yhteistyöllä, muun muassa Pieksämäelle on perustettu uusi palveluosuuskunta Jeesi ja Jäskykin osallistuu Yhteiskunnallinen yrittäjyys Etelä-Savossa -hankkeeseen.
Ylen uutinen >>>
Lähipalveluosuuskunta Jeesi, Pieksämäki >>>
Yhteiskunnallinen yrittäjyys Etelä-Savossa >>>
HH 21.12.2013

Kutsu:
Syyskokous 14.12.2013

Järvi-Suomen kylät ry:n syyskokous järjestetään lauantaina 14.12.2013 klo 12 Juvalla, Rajupusu Leader ry:n toimistotiloissa, Hildurissa, osoite Juvantie 2, 51900 Juva.

Järvi-Suomen kylät ry:n syyskokouksessa käsitellään sääntöjen mukaiset asiat, mm. ensi vuoden toimintasuunnitelma, talousarvio ja jäsenmaksu sekä valitaan Jäskyn puheenjohtaja ja hallitus vuodelle 2014. Toivomme hyviä ehdokkaita hallitukseen myös sellaisista kunnista ja järjestöistä, joista viime vuosina ei ole ollut edustusta hallituksessa.

Jäskyn uusi kyläasiamies esittäytyy kokouksessa.

Hallituksen erovuoroiset jäsenet ovat:

Eila Puhakainen, Juva, varajäsen Pia Niilo-Rämä, Mikkeli,
Pentti Nieminen, Kangasniemi, varajäsen Jukka Paatero, Ristiina,
Veikko Simelius, Heinävesi, varajäsen Leena Äärimaa, Hirvensalmi,
Leena Suhonen, Rantasalmi, varalla Anne Vänttinen, Joroinen.

Lisäksi puheenjohtaja valitaan aina vuosittain. Nykyinen puheenjohtaja on Ilkka Sutinen Pieksämäeltä.

Hallituksen muut jäsenet ovat:

Mikko Karinen, Savonlinna, varalla Viljo Hokkanen, Kangasniemi,
Jouko Mälkiä, Enonkoski, varalla Esko Makkonen, Savonranta,
Mervi Kukkonen, Juva, varalla Kari Mielonen, Kerimäki,
Tuula Eloranta, Pieksämäki, varalla Leo Sistonen, Sulkava.

Tervetuloa!
Kutsu ja tarkemmat tiedot >>>

Rantasalmella uhataan taas kyläkouluja

Rantasalmen kolmea kyläkoulua uhkaa taas sulkeminen. Osikonmäen, Parkunmäen ja Tuusmäen koulujen oppilasmäärät eivät ole laskussa. Oppilaita kouluissa on nyt 46, 35 ja 24. Kuten muissakin Etelä-Savon kunnissa, talousvaikeudet eivät johdu kyläkouluista ja muista peruspalveluista vaan muun muassa väestökadosta. Lakkauttamalla kouluja ja ajamalla alas muita palveluja huono kierre vain voimistuu.
Kolmella koululla sulku-uhka. Itäsavo 15.11.2013 >>>
Tuusmäen kyläsuunnitelma >>>
Kyläkoulut teemasivu >>>
HH 16.11.2013

Jäsky hakee kyläasiamiestä

Henrik Hausen siirtyy kylähankkeeseen Saloon ja haemme uutta kyläasiamiestä.

Lähetä meille hakemus palkkatoivomuksineen sekä CV 8.11.2013 klo 12 menneessä. Kyläasiamiehen pitää olla kiinnostunut järjesteötoiminnasta ja kylien kehittämisestä. Työskentelyalue on Etelä-Savon maakunta, toimipaikka sopimuksen mukaan. Myös kotitoimisto mahdollinen.

Tarjoamme Sinulle ihmisläheisen ja vaihtelevan työn kylien järjestöjen kanssa. Toiminnan kärjet ovat tiedotus, neuvonta, verkostoituminen ja aktivointi. Pääset luomaan uusia toimintamalleja ja kehittämään uutta. Näet työsi konkreettisia tuloksia auttaessasi kyliä kehittämään toimintaa ja suunnittelemaan hankkeita.
Tarkemmat tiedot tässä >>>
Työ- ja elinkeinotoimiston ilmoitus mol.fi-sivuilla >>>
HH 24.10.2013, päivitetty 29.10.

Kestävä maatalous esillä

Valtakunnalliset Luomupäivät järjestetään tänä vuonna Mikkelissä 12.-13.11.2013 Mikkelin ammattikorkeakoulun tiloissa. Ohjelmassa on luentoja, työpajoja, iltaohjelmaa Saimaan Luomu ry:n 30-vuotisjuhlan merkeissä sekä käytännön toimintaan tutustuttavia retkiä.
Luomupäivät >>>
Toimintakalenterissa lisää tilaisuuksia >>>

Vaihtoehto-Nobel myönnetään tänä vuonna muun muassa kestävän maatalouden kehittäjälle. Sveitsiläinen Hans Herren on yksi johtavia ekologisen kasvinsuojelun ja kestävän maatalouden asiantuntijoita maailmassa. Palkinto myönnettiin hänelle hänen pyrkimyksistään lopettaa aliravitsemus ja köyhyys maailmasta. Hän on toiminut pitkään sveitsiläisen kehityssäätiö Biovisionin puheenjohtajana.
Juttu luomu.fi -sivuilla >>>
HH 29.10.2013

Uusi ehdotus langattomasta laajakaistasta

Alueelliset tietoliikenneyhtiöt ehdottavat, että uusia radiotaajuuksia pitäisi ottaa käyttöön valokuituverkkojen jatkeeksi alueilla, joilla kuituyhteyksien rakentaminen on liian kallista tai hidasta. Viimeinen kilometri kodin ja kuituverkon välillä hoidettaisiin 700 megahertsin taajuudella. Järjestelmää on testattu Lapualla ja siitä voisi olla apua nopean laajakaistan rakentamisessa.

Idea on kiinnostava. Tosin aiemmissa kiinteissä langattomissa yhteyksissä on ollut omat ongelmansa eikä Wimax tai @450-verkko ole yleistynyt. Lisäksi langaton yhteys kuluttaa aina energiaa ja vaatii ylläpitoa joten säästö voi pidemmällä aikavälillä jäädä pieneksi.
Yle 15.10.2013 >>>
Lisää uutisia laajakaistan teemasivulla >>>

Kyläkauppoja kehitetään

Etelä-Savossa on edelleen 30-40 kyläkauppaa laskentaperusteista riippuen. Kyläkauppojen toimintaa kehitetään valtakunnallisella hankkeella. Apteekkien lääkekaapit, asiamiespostit ja Veikkauksen palveluja on jo monessa kyläkaupassa. Nyt mietitään myös uusia ratkaisuja kotihoidon ja kyläkaupan ostospalvelujen kuljetusten yhdistämisellä sekä sähköisillä palveluilla.
Hanke Päivittäistavarakauppa ry:n sivuilla >>>
HH 24.10.2013, päivitetty 7.11.

Pönttö ei putsaa jätevesiä

Hajajätevesiasetuksen mukaan kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien on täytettävä puhdistustehoa koskevat vaatimukset 15.3.2016 mennessä. Omavesi-hanke (2012-2013) järjestää jätevesi-illat Enonkoskella 29.10., Rantasalmella 14.11., Savonlinnassa 12.11 ja Sulkavalla 31.10.
Aikataulu ja alustava ohjelma >>>
Omavesihanke >>>
HH 16.10.2013

Kouluverkkoselvitysten perusteella tehdyt päätökset lainvastaisia

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Kari Lehtola kritisoi voimakkaasti nykyisten kouluverkkoselvitysten lähtökohtia. Niiden perusteella ei voi tehdä päätöksiä koulujen lakkauttamisista. Lehtola pitää valmistelua hallintolain ja lastensuojelulain vastaisina.
Savon sanomat 11.10.2013 >>>
Lehtolan kirjoitus Länsi-Savossa 12.10.2013 >>>
Lisää koulu-uutisia >>>

Onko valokuidulle kysyntää?

Padasjokelaisessa valokuituhankkeen blogissa oiotaan vääriä uskomuksia valokuidusta. Kansainvälinen katsaus osoittaa, että valokuitu on erittäin haluttu teknologia - mobiiliteknologiat täydentävät mutta eivät korvaa valokuitua!
Viisi väärää uskomusta valokuidusta osa 1/5. Kuitua, kuitua -blogi >>>
Lisää laajakaistauutisia >>>
11.10.2013

Syysmarkkinat

Aten Marja-aitan mehuhyllyHirvensalmen Lahnaniemen kylätoimikunta järjestää syysmarkkinat viitostien varrella Aten Marja-aitan tiloissa 11.10. Elokuun suositun Herkkujan yön lisäksi kylässä järjstetään nyt myös syysmarkkinat yhteistyössä paikallisen marjayrittäjän kanssa. Lahnaniemestä on tulossa Etelä-Savon herkkukylä!

Aten Marja-aitan kokoustilaJäskyn hallitus kokoontui Aten Marja-aitan tiloissa maaliskuussa. Kuvissa yrittäjä Atte Valkiainen esittelee tiloja ja yritystoimintaa hallitukselle. Marja-aitassa valmistetaan aitoja täysmehuja luonnonmarjoista ja puutarhamarjoista. Tehtaanmyymälä on auki arkisin klo 9-16. Kahvilassa on tarjolla paikallisen Kotileipomo Kaneliässän leivonnaisia ja myymälässä noin 60 ulkopuolisen tuottajan tuotteita. Suuri osa tuotannosta menee vientiin, muun muassa Venäjälle. Valkiainen kertoi yrityksen kilpailevan ennen kaikkea laadulla, ei hinnalla. Yritys työllistää 8-10 henkilöä. Lisäksi osa marjoista saadaan paikallisilta poimijoilta, vastaanottopisteitä on Puumalassa ja Hirvensalmella.
Lahnaniemen kylätoimikunta >>>
Aten Marja-Aitta >>>
Esittelyvideo, kuvattu Elma-messuilla 2012 >>>
29.9.2013

Hiirolan koulu ja kylä elää!

Mikkelin Hiirolassa keskustellaan koulun ja kylän tulevaisuudesta 3.10. klo 19. Muissakin Mikkelin kylissä ollaan tyrmistyneitä kouluverkkotyöryhmän esityksistä. Harjumaalla korostetaan, että Mikkeli on maaseutukaupunki ja Ihastjärven koulun entinen opettaja Jaana Strandman haastaa päättäjiä miettimään, kuinka moni olisi valmis itse istumaan taksissa tai bussissa 2,5 tuntia päivässä. Mikkelin valtuusto päättää näillä näkymin marraskuussa ensi vuonna suljetuksi esitettyjen koulujen kohtalosta. Sitä ennen näillä kouluilla on myös kaupungin järjestettyjä keskustelutilaisuuksia.

Kaikissa kunnissa ei suljeta kyläkouluja. Lokaalitapahtuman kyläretkellä tutustuttiin Forssan Koijärven kylään, johon on päätetty rakentaa uusi koulu (kunnanjohtajan vastustuksesta huolimatta). Satakunnan Nakkilassa kahden kyläkoulun lakkauttaminen poistettiin kunnan säästöohjelmasta valtuuston selvällä enemmistöllä.
Mikkelissä seitsemän koulua lakkautuslistalla >>>
Hiirolan kylätoimikunnan keskustelumuistio >>>
Ylen juttu Hiirolasta >>>
Harjumaalaiset haluavat pitää koulunsa >>>
Jaana Strandman haastaa keskusteluun koulupalveluista >>>
Kyläkoulut poistettiin Nakkilan säästölistalta >>>
29.9.2013, päivitetty 2.10.

Kaksi kyläkauppaa lopettaa, haikeutta ilmassa

Knaappilan kauppa Mäntyharjun Toivolassa ja Tarmo Kauppatupa Joroisten Maavedellä lopettavat toimintansa. Molemmissa kaupoissa kauppias on eläkeiässä ja jatkajaa ei ole löytynyt. Etelä-Savon kyläkauppojen määrä on 30-40 sen mukaan, mitkä kaupat lasketaan kyläkaupoiksi.
Haikeutta ilmassa, kun Knaappilan kyläkauppa lopetti >>>
Viimeiset kahvit Maaveden kyläkaupan Riitalta >>>
29.9.2013

Pentti Nieminen Kylätoiminnan tiennäyttäjä, Leppävirran Soinilansalmi Vuoden kylä

Yksi Suomen kylätoiminta ry:n Lokaalijuhlassa 15.9. palkituista kolmesta Kylätoiminnan tiennäyttäjistä on Pentti Nieminen Kangasniemen Suurolasta. Nieminen on toiminut aktiivisesti niin Kangasniemen kylätoiminnan kuin koko maakunnan eteen Järvi-Suomen kylät ry:n hallituksessa. Jo vuonna 1995 hän oli mukana järjestämässä kyläpäivät Kangasniemelle ja hänen ansiostaan Jäskyllä on runsaasti jäseniä Kangasniemellä.

Etelä-Savo oli taas yksi parhaiten edustetuista maakunnista Lokaalissa, mukana 19 kylätoimijaa Jäskystä ja Leader-ryhmistä. Yhteisretken aikana keskusteltiin Jäskyn tulevista muutoksista (kohta haetaan Etelä-Savoon uutta kyläasiamiestä), Suomen kylätoiminta ry:n tulevaisuudesta (saamme lisätukea kun kaupunginosat yhä enemmän otetaan mukaan toimintaan ja puheenjohtajaehdokkaiden kesken järjestetään syksyllä paneelikeskusteluja) ja kyläsuunnittelusta (retkeläiset saivat Tuusmäen uuden kyläsuunnitelman ja se sai hyvän vastaanoton).

Lokaalitapahtuman majoitus oli Mustialan perinteikkään maatalousopiston tiloissa ja juhlassa saimme nähdä aivan uskomattoman herkkää kansantanssia. Kuvassa Pentti Nieminen ja toinen palkittu, Leena Virri-Hanhijärvi, Sastamala, Pirkanmaa.
Kuvia ja juttua Lokaalista Forssasta ja Tammelasta >>>
Juttu, Länsi-Savo 1.10. >>>
Lisätietoja Pentti Niemisestä, Maaseutukuriiri >>>
Soinilansalmen kotisivut >>>
Lisätietoja Soinilansalmesta ja kaikki palkitut, Suomen kylätoiminta ry >>>
17.9.2013

Valtakunnallinen Vuoden kylä 2013 on Pohjois-Savon Leppävirran Soinilansalmi. ”Pieni 110 asukkaan kylä toteuttaa kyläsuunnitelmaa järjestelmällisesti keskittyen erityisesti turvallisuus- ja kansalaistaitojen parantamiseen” todettiin Suomen kylätoiminta ry:n Lokaalijuhlassa 15.9. Kiitospuheessa mainittiin, että viisi vuotta sitten valtakunnallinen Vuoden kylän titteli tuli naapurikylälle Etelä-Savon puolella Siikamäki-Peiposjärvelle.
Kuvia ja juttua Lokaalista >>>
Lisätietoja palkituista, Suomen kylätoiminta ry >>>

Eteläsavolaiset nuoret kävivät Liettuan maaseudulla

Lue lisää Nourten kylä -blogista:
Retki liettualaisen maaseudun sydämeen >>>
17.9.2013, päivitetty 1.10.

Saimaannorpan kanta kasvussa

Saimaannorpan kanta on "hienoisessa kasvussa". Norppia on tällä hetkellä yli 300 yksilöä. Alimillaan kanta oli 1980-luvun alussa noin 120 yksilöä. Muistan kun jo silloin näin julisteita, joissa vedottiin kalastajiin verkkokalastuksen vaihtoehtojen puolesta. 1980-luvulla 70-80 % kuuteista kuoli verkkoihin. Vielä 1900-luvun alussa norppia oli yli tuhat. Suojelun välitavoitteena on yli 400 norppaa vuonna 2025.
Yle 13.9.2013 >>>
17.9.2013

Viimeinen lähtijä sammuttaa valon?

Pieksämäen tekninen lautakunta suunnittelee säästöbudjettia, joka sammuttaisi katuvalot kokonaan ainakin Montolassa ja Haapakoskella. Osassa taajamia joka kolmas valo jätettäisiin sytyttämättä. Kuntien heikko talous johtuu muun muassa väestökadosta - onko nyt vaarana, että viimeisten palvelujen vieminen kylistä näivettää ne edelleen? Toisissa eteläsavolaisissa kylissä, kuten Osikonmäellä ja Kutemajärvellä on viime vuosina pidetty suuria juhlia, kun on saatu uusia katuvaloja...
Länsi-Savon uutinen >>>
17.9.2013

Avolouhos keskelle valtakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltua kylämaisemaa?

Rantasalmen Osikonmäen maaperässä on muun muassa kultaa ja kanadalainen yhtiö on tehnyt 600 hehtaarin valtauksen alueelle. Jo koeporaukset ovat herättäneet vastarintaa.
Itä-Savo: Valtaus saa vastineensa >>>
Etelä-Savon arvokkaiden maisemien päivitysinventointi >>>
17.9.2013

Tuusmäelle uusi kyläsuunnitelma

Tuusmäen kyläsuunnitelma julkistettiin keskiviikkona 11.9.2013 Tuusmäen koululla järjestetyssä tilaisuudessa. Paikalla tilaisuudessa oli Tuusmäen kyläyhdistyksen ja koulun, kylän muiden yhdistysten, Rajupusu Leaderin, Jäskyn, naapurikylien ja Rantasalmen kunnan edustajia.

Kyläsuunnitelman keskiaukeamalla on Riitta Heiskasen piirtämä kartta, johon on merkitty kaikki kylän yritykset ja paikat – yhteensä 60 kohdetta! Kaikkiaan on tarkoitus, että kylän asukkailla, vapaa-ajan asukkailla ja muilla on hyvä kuva kylästä ja siitä missä juuri nyt mennään. Näin kylään on helpompi muuttaa ja asukkaiden on helpompi lähteä mukaan toimimaan kylän hyväksi.

Julkistamistilaisuuden tunnelmia ja kyläsuunnitelma pdf-tiedostona >>>
12.9.2013

Tammela vuoden kylämyönteisin kunta

Suomen Kuntaliitto ja Suomen Kylätoiminta ry palkitsivat Tammelan vuoden 2013 kylämyönteisimpänä kuntana. Tammelan kylien ja kunnan yhteistyö pohjautuu yhteiseen kyläohjelmaan ja kunnassa on maaseutuasiamies. Kunta varaa budjetissaan vuosittain kylärahaa pienhankkeisiin. Myös kylät ovat järjestäytyneet Tammelan kylät ry:ksi vuodesta 2008 lähtien. Parhaillaan laaditaan kyläkaavoja yhteistyössä asukkaiden kanssa ja tontteja markkinoidaan yhteisesti tonttipörssin kautta.
Lue lisää Suomen kylätoiminta ry:n sivuilla >>>
13.9.2013

logo

Etelä-Savosta 19 kylätoimijan retki Tammelaan

Suomen kylätoiminta ry:n juhlaseminaari järjestetään tänä vuonna Tammelan Mustialassa 14.–15.9. Valtiovallan tervehdyksen juhlaan tuo maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen. Pirunpelto ja Maalaiskomedia -sarjojen käsikirjoittaja, kirjailija Heikki Luoma puhuu otsikolla Maaseudun puolustaminen komedian keinoin. Maakuntajohtaja Timo Reina ja puheenjohtaja Eero Uusitalo keskustelevat siitä, onko paikallisuus nousussa. Pääsemme taas myös kyläretkille.
Lisätietoja >>>
19.8.2013, päivittetty 12.9.

Uusien osuuskuntien iltakahvit

Pieksämäen, Juvan Hokan ja Kangasniemen Koikkalan osuuskunnat esittäytyvät Mikkelissä torstaina 12.9. klo 17-19. Järj. Yhteiskunnallinen yrittäjyys Etelä-Savossa -hanke.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen >>>
4.9.2013

Uutisviesti 26.8.2013 >>> Lokaali, kyläkoulut, urheiluohjaajakoulutus, asukkaita, Tuu.Oo.Tee, kyläravintola, taideleiri, kylätalot, vaikuttaminen, kuntakeskukset, muutoksia, maallemuutto: talo tarjolla.

Esimerkki koulun ja kylän monipuolisesta yhteistyöstä.

Mikkelin Hiirola on yksi niistä kyläkouluista, joissa koulun ja kylän yhteistyö on laajaa - täällä voi todellakin sanoa, että lapsen kasvattamiseen tarvitaan kokonainen kylä. Kylän yhteisöllisyys hyötyy koulusta, ilman koulua ja kokoontumistilaa kylän luonne muuttuisi kovasti.

Vaikuttava luettelo on laadittu kyläyhdistyksen ja koulun yhteistyönä päättäjille tiedoksi.
Kylän ja koulun yhteistyö >>>
26.8.2013

Kylien elinvoiman ja tuottavuuden työpaja

-Onko palvelukeskuksissa ja koulukylissä tulevaisuus?
Mikkelin kaupungintalolla
24. syyskuuta 2013 kello 14.00-16.15
hyvinvointi, kokeilut, elinvoima, digipalvelut,
Satu Taavitsainen, Jaana Utti, Pia Tuunanen, Soile Kuitunen, Juha Ropponen
Järj. Kylä koulussa, koulu kylässä -hanke jossa on mukana Mikkelin Ihastjärvi, Vitsiälä ja Lahnaniemi.
Ohjelma ja ilmoittautuminen >>>
25.8.2013

Pelkkä edustuksellinen demokratia vai osallistuminen?

Kansalaisfoorumin pääsihteeri Aaro Harju kiteyttää Helsingin sanomien mielipidekirjoituksessa vaatimuksia lähidemokratiasta:

Kuntalakiin "...tu­lee kir­ja­ta sel­lai­set vai­kut­ta­mi­sen ta­vat, et­tä kan­sa­lai­set pää­se­vät to­del­li­ses­ti an­ta­maan pa­nok­sen­sa pai­kal­li­seen ke­hit­tä­mi­seen. Jos näin ei ta­pah­du, kan­sa­lai­set tur­hau­tu­vat lo­pul­li­ses­ti lei­kit­tä­mi­seen. Suo­ma­lai­nen de­mo­kra­tia va­joaa en­tis­tä sy­vem­pään us­kot­ta­vuusk­rii­siin..."
Helsingin sanomat 19.8.2013 >>>
Lähidemokratia teemasivu >>>
19.8.2013

Etsitkö mehuasemaa?

Maa- ja kotitalousnaisten kotisivuilla on luettelo eteläsavolaisista mehuasemista. Jos huomaat, että joku asema puuttuu listalta niin ilmoita siitä!
Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset >>>
16.8.2013

Uutisviesti 16.8.2013 >>> Kutsu Lokaalin retkelle ja hanketreffeille, Vuoden kylä, kyläkoulut, liikunta, atk-koulutusta, kulttuuria, laajakaistaa, osuustoimintaa, yrityspörssi, maallemuutto, kylätalo, kesäteatteria, kolumni, alueluokitus.

Etelä-Savon liikunta etsii pilottikyliä

Etelä-Savon liikunta ry:n Villages on Move -hankkeelle (VOM) myönnettiin jatkoaikaa 31.3.2014 asti. Hanke jatkaa toimintoja Etelä-Savossa ja yhteydenpitoa Viron yhteistyötahoihin.

VOM:n edistää eteläsavolaista Kyläsportti -toimintaa ja kehittää sitä kansainväliseen suuntaan. Järjestetään liikunnallisia opintomatkoja, nuorten ryhmävaihtoja sekä paikallisia liikuntatapahtumia. Kesäkuussa 30 henkilöä Virosta ja Suomesta kokoontui liikunnalliseen nuorisovaihtoon Partaharjun Opistolle Pieksämäelle.

Syksyllä aikana hanke järjestää liikunnallisia teemapäiviä kylille, eri-ikäiset kyläläiset huomioiden. "Pilottikyläksi" voi hakea ilmoittautumalla projektipäällikölle.
Lisätietoja ja yhteystiedot hankkeen sivuilla >>>
16.8.2013

Suonteella kokoonnuttiin veneillä

Lauantaina 20.7.2013 tehtiin Suonteella veneilyhistoriaa, kun Suonteen ympäristön kyläjärjestöt yhdessä järjestivät lajissaan ensimmäisen Suonteen Regatan. Suonteen Regatta on sukua talvella hiihdettävälle Maljakivihiihdolle, jossa kylien lähtösatamista hiihdetään Kuusisaaren Maljakivien kautta Möykkysaaren laavulle tapamaan naapureita. Regattaan osallistui veneitä Hirvensalmen Ripatista ja Tuukkalasta, Pertunmaan Ruorasmäestä, kirkonkylästä ja Lihavanpäästä sekä Joutsan Uimaniemestä ja Marjotaipaleesta.
Kuvia ja juttua Ruorasmäen kotisivuilla >>>
Tanssilavateatteria Kangasniemellä >>>
15.8.2013

Tietotekniikkakoulutusta tarjolla!

Etelä-Savon Maatila ICT-hanke on käynnistynyt. Hankkeen tavoitteena on edistää ja monipuolistaa Etelä-Savon maaseudun ja maaseutuyritysten tietotekniikan hyödyntämistä ja sähköistä asiointia. Hanke tarjoaa monipuolista tietotekniikkakoulutusta koko maakunnan alueella vuosina 2013 - 2014. Tavoitteena on jokaiselle sopiva koulutus, jossa oma osaaminen ja tarpeet ovat koulutuksen lähtökohta. Tarjolla on 20 tunnin mittaisia koulutuspaketteja, joiden sisältö räätälöidään asiakkaiden tarpeiden mukaan. Koulutuspaketin hinta on 80 €.

Myös yksittäisiltä kyläkunnilta voisi löytyä koulutusta tarvitsevia ja sopivin edellytyksin (Riittävän kokoinen ryhmä ja sopiva koulutuspaikka) ja voisimme tuoda koulutusta suoraan kylällenne. Kylätalo tai iso tupa käyvät loistavasti koulutuspaikaksi ja tusinan verran kiinnostuneita olisi jo hyvän kokoinen ryhmä.
Esite kylille >>>
Hankkeen kotisivut >>>
15.8.2013

Osuustoimintaa

Kylien taloudellinen toiminta ja erityisesti osuustoiminta on edistynyt mukavasti Etelä-Savossa. Kangasniemen Hokkaan perustettiin oma päivähoito Pikkuväki ry vuonna 2010 ja myöhemmin muun muassa kyläosuuskunta. Kylä oli esillä TV- ja radiouutisissa 14.8.: Uutisvideo >>>. Päivähoito tukee omaa kyläkoulua ja houkuttelee lapsia myös kirkonkylästä.

Kyläosuuskuntia on perustettu myös Juvan Koikkalaan ja Pieksämäelle. Koikkalassa pyöritetään kyläkauppaa ja Pieksämäellä on tarkoitus tuottaa laajasti palveluja kyliin ja kaupunkiin. Myös Pertunmaalla ja Rantasalmella on suunnitteilla osuuskuntia. Koikkalan kyläosuuskunta >>>

Osuuskuntayrittäjyyttä tukevat neuvonnalla muun muassa Ruralia Mikkelissä ja Yhteiskunnallinen yrittäjyys -hanke. Osuustoimintatietoutta on levitetty maakunnassa myös Jäskyn ja Suomen kylätoiminta ry:n useilla hankkeilla.

Pieksämäellä on tehty palvelukartoitus osuuskuntasuunnitelmien pohjaksi: Lähipalveluesite >>>
15.8.2013

Herkkujen yötä vietettiin Hirvensalmen Lahnaniemellä jo 22. kerran. Osallistujia oli runsaasti sateista huolimatta. Kuvia >>>

Ihast400b.jpg

Etelä-Savon Vuoden kylä 2013 on Mikkelin Ihastjärvi. Palkitsemistilaisuudessa 22.5. koululaiset esittivät Juha "Watt" Vainion Vanhoja poikia viiksekkäitä. Mukana myös rehtori Jaana Strandman.

Ihastjärvi on Etelä-Savon Vuoden kylä 2013.
Onneksi olkoon!

Mikkelin Ihastjärvi valittiin Etelä-Savon Vuoden kyläksi. Valintapäätöksen teki maakuntahallitus 22.5. Palkitsemistilaisuus järjestettiin kylän uudessa koulussa. Kunniakirjalla muistettiin myös Mikkelin Harjumaa.

Ihast300.jpg

Kuvia ja juttua >>>
23.5.2013, päivitetty 15.8.

Simanalan kyläyhdistys taistelee olemassaolostaan

Toivottavasti Enonkosken päättäjät ymmärtävät Simanalan kylätoiminnan merkityksen ja jatkavat kylätalon peruskunnostusta kun kyläyhdistys huolehtii ylläpidosta. Kylissäkin tarvitaan kokoontumistiloja!
Itä-Savo 5.5.2013 >>>
Kylätalopäivä 10.3.2012 >>>
Kylätalopäivä 17.3.2013, kuvia >>>
5.5.2013

iso kuva

Päijänne-Leaderin vuosikokouksessa kuultiin Vuorenkylän kyläyhdistyksen aktiivien esittämä räp kylän kokoontumistilan rakentamisesta.

Nuorten hankkeita

Etelä-Savossa on nyt meneillään useita nuorten hankkeita. Kahden hankkeen yhteisessä "Nuorten kylä" -blogissa voit seurata 4H-piirin Nuoret oman kylän kehittäjinä -hankkeen ja Rajupusu Leaderin Amazing Countryside -hankkeen etenemistä. Molemmissa hankkeissa on käytännönläheinen lähtökohta, kehitellään itse toimintaa omalle kylälle. Lisäksi ensin mainitussa tehdään nuorten suunnitelmia kylälle ja toinen toteutetaan yhteistyössä Liettualaisten yhteistyökumppaneiden kanssa.
Etelä-Savon liikunnan Villages on Move -hankkeessa järjestetään tapahtuma heinäkuussa Savonlinnan Tanhuvaarassa. Siihen on ilmoittautuminen jo 10.5. mennessä.
Nuorten kylä blogi >>>
Villages on Move >>>
22.4.2013

Uusi Piällysmies

Piällysmies ry:n hallitus on valinnut yhdistykselle uuden toiminnanjohtajan. Teppo Leppänen aloittaa 1.6. nykyisen vt. toiminnanjohtajan Pekka Räinän seuraajana. Leppänen on kotoisin Joensuun Hammaslahdelta. Hakijoita oli kaikkiaan 13. Piällysmies ry on maaseudun paikallinen toimintaryhmä, joka toimii Enonkosken ja Heinäveden kuntien alueilla sekä Savonlinnan kaupungin maaseutualueilla. Leader-toiminnan päämääränä on maaseudun monialainen kehittäminen paikallisten asukkaiden ja elinkeinoelämän tarpeista lähtien.
21.4.2013

Elinvoiman eväitä 29.4.

Maaseudun elinvoiman eväät -seminaari järjestetään Pertunmaalla 29.4. Europarlamentin jäsen Riikka Manner ja kansanedustaja Jari Leppä sekä Elyn, MTKn ja maakuntaliiton edustajat.
Lisätietoja >>>
21.4.2013

Kylien pieninfra -seminaari Joensuussa 26.4.

Kylätalon lämmitys, bioenergiaverkostot, tienpito, jätevedet, valokuitu, kylätiedotus, paikkatieto, kaavoitus...
Ohjelma ja ilmoittautuminen >>>
Lisää tapahtumia kalenterissa >>>
2.4.2013

Maaseutukuriirin Podcasteja

Podcastit on äänitiedostoja ja Maaseutukuriiri on on Etelä-Savon ELY-keskuksen, Veej'jakaja ry:n, Piällysmies ry:n ja Rajupusu Leader ry:n yhteinen viestintähanke. Maaseutukuriirin kotisivulla voit kuunnella muun muassa kolmea Leader-toiminnanjohtajaa ja Saimi Hoyeria. Podcastingiin kuuluu myös mahdollisuus tilata uutistiedostoja.
Maaseutukuriiri.fi/podcastit >>>
21.4.2013

Verkot pois norppavesistä 15.4.-30.6.

Viime vuosina Saimaalla toteutetut kalastusrajoitusalueiden laajennukset ovat tehonneet kiitettävän hyvin: Kuuttien pyydyskuolleisuutta on saatu rajoitettua merkittävästi ja norppakanta on vahvistunut.
Katiskoihin tule asettaa nielurajoittimet, joiden maksimileveys on 15 cm. Nielurajoittimia jaettiin ilmaiseksi viime vuonna 3 500 kpl ja tänä vuonna on tarkoitus jakaa ainakin 5 000.
Vahinkojen välttämiseksi ELY-keskus suosittelee kriittistä suhtautumista verkkokalastukseen myös heinä-elokuun aikana. Lämmin kesäaika ei muutoinkaan ole suotuisaa verkkokalastusaikaa.
Ely-keskuksen tiedote >>>
Katiskojen nielurajoittimien jakelu saimaannorpan suojelemiseksi >>> 12.4.2013

Jätevesiviikko 15.-21.4., kaivotiedote

Valtakunnallisella jätevesiviikolla vauhditetaan haja-asutusalueiden jätevesien hyvää käsittelyä. Jätevesijärjestelmän on täytettävä puhdistustehosta asetetut vaatimukset 15.3.2016 mennessä. Omavesi-hankeen jätevesineuvojat ovat eteläsavolaisten tavattavissa alueen marketeissa.
Omavesi-hanke >>>
Kevättulvat ja kaivot -tiedote, ympäristökeskus >>>
12.4.2013

Blogikurssi Pieksämäellä

Meidän Pieksämäki -sivuston ylläpito lakkaa vuoden lopussa, jonka jälkeen kylien kotisivuja ei voi enää päivittää. Tilalle tarjotaan keväällä kurssi ilmaisen WordPress-alustan käytöstä kylän nettisivuille.
Tietotekniikkaa kylille -hanke >>>
Jäskyn kotisivuohjeet >>>
12.4.2013

Uusia kuvia

Kuvia talven tilaisuuksista (viereinen kuva on Helsingin Kauppatorin rannasta 9.4.):
Asumismaaseutu 2013 -seminaari Helsingissä 8.4. >>>
Leader-ryhmien pj-tapaaminen Tampereella 3.4. >>>
Voimistuvat kylät alueneuvottelu Mikkelissä 21.3. >>>
...Lue neuvottelusta Uutisviestissä 4.4. >>>
Savonlinnan Kerimäen alueen järjestöilta valtuustosalissa 19.3. >>>
Kylätaloseminaari Kerimäen Anttolan kylätalo Nousulassa 17.3. >>>
...Lue seminaarista Jäskyn Uutisviestissä 19.3. >>>
Ristiinan kylien palaveri Vitsiälän kylätalo Sampolassa 16.3. >>>
...Lue tapaamisesta Jäskyn Uutisviestissä 19.3. >>>
Kuntalain uudistusryhmän demokratiajaoston järjestökuuleminen Helsingissä 15.3. >>>
...Lue tapaamisesta Jäskyn Uutisviestissä 19.3. >>>
Maljakivihiihdot Pertunmaan, Joutsan ja Hirvensalmen Suonteella 10.3. >>>
...Lue lisää Joutsjärvi-Ruorasmäen kotisivuilla >>>
Turvallisuus- ja napuriapuilta Pieksämäen Virtasalmella 5.3. >>>
...Lue lisää Naapuriapu-teemasivulla >>>
Kuvia Jäskyn hallituksen entisen jäsenen Eino Vähätiiton hautajaisista 1.3.2013 >>>
10.4.2013

Koikkalaan perustettiin osuuskunta

Juvan Koikkalaan perustettiin 9.4. kyläpalveluosuuskunta joka ensi töikseen valmistelee kyläkaupan avaamista. Perustamiskirjan allekirjoitti jo kolmisenkymmentä jäsentä joten osuuskunta sai vauhdikkaan alun.
Etelä-Savossa on toimivia kyläosuuskuntia Mikkelin Otavassa ja Kangasniemen Hokassa. Ainakin Mäntyharjulla ja Savonlinnassa toimii palveluosuuskuntia ja Mikkelissä asiantuntijaosuuskunta Mediaali. Pieksämäelle, Pertunmaalle ja Rantasalmelle suunnitellaan uusia palveluosuuskuntia.
Juvan lehti 4.4.2013 >>>
Juttu Koikkalan kyläyhdistyksen kotisivuilla >>>
6.4.2013, päivitetty 10.4.

Liehtalanniemen museotila Maatalousmuseon kesäkohde

Suomen maatalousmuseo Sarka valitsee vuosittain kesän ajaksi kesäkohteen. Tänä vuonna Puumalan Niinisaaressa sijaitseva Liehtalanniemen museotila on Sarkamuseon kesäkohde. Kesäkohteeksi valittu Liehtalanniemen museotila sijaitsee luonnonkauniilla paikalla keskellä Saimaan saaristoa. Tila sijaitsee 22 hehtaarin luonnonsuojelualueella ja se oli aikanaan ensimmäinen Suomeen perustettu toiminnallinen maisemamuseo eli ekomuseo. Museo avattiin vuonna 1981 ja Liehtalanniemestä tuli luonnonsuojelualue vuonna 1984.
Sarka >>>
Puumalan Veskansan kylät >>>
6.4.2013

Kiinalainen delegaatio kävi Ihastjärvellä

Katso juttua ja kuvia >>>

Lahnaniemen kotisivut ja kylät facebookissa

Hirvensalmen Lahnaniemi on tunnettu Herkkujen yö -tapahtumasta ja kylä on muutenkin vilkas ja yritteliäs. Kylässä on oma koulu ja kylätalona toimii hieno hirvimaja. Kylän uudet kotisivut on laadittu yhdessä Jäskyn kanssa - Jäsky tarjoaa kotisivupalvelua ilmaiseksi kylille.

Noin neljälläkymmenellä eteläsavolaisella kylällä on myös facebook-sivut. Ne on nyt merkitty Jäskyn kotisivulinkkien yhteyteen erillisellä linkillä fb. Myös esimerkiksi punkaharjulaiset facebook-ryhmä toimii yhteistyössä aluejohtokunnan kanssa.
Lahnaniemi >>>
6.4.2013

Vehmaskylän koulusta matkailu- ja nuorisokeskus

Mikkelin Vehmaskylän entinen koulu on toiminut kylän kokoontumistilana ja toimii edelleen, vaikka kaupunki on myynyt koulun yksityiselle. Koulun uusi omistaja suunnittelee nyt yhteistyössä kyläläisten kanssa matkailu- ja nuorisokeskusta koululle.
Viikkoset >>>
6.4.2013

Uutisviesti 4.4.2013 >>> Kutsu, osuuskuntia, MVA, maaseutuasuminen, Lahnaniemi, Vehmaskylä, paikallisuus, Voimistuvat, lähidemokratia, naapuriapu, Luomuinstituutti, laajakaista, kylämatkailu, maaseutututkimus.

Uusi teemasivu: Maaseutuvaikutusten arviointi

MVA on kehitetty päätöksentekijöiden avuksi ulkomaisten Rural proofing -esimerkkien pohjalta. Sen kautta voidaan löytää mahdollisia vaihtoehtoisia ratkaisumalleja päätökselle. Maaseutuvaikutusten arvioinnilla pystytään edistämään maaseudun asukkaiden oikeudenmukaista kohtelua, alueellista tasa-arvoa ja maaseudun toimintaedellytysten säilymistä. Tutustu Jäskyn uuteen teemasivuun! Infoiltapäivä järjestetään Helsingissä 13.5.
Maaseutuvaikutusten arviointi >>>
4.4.2013

Kutsu kevätkokoukseen 23.4.2013

Järvi-Suomen kylät ry:n kevätkokous järjestetään tiistaina 23.4. klo 17.00 Rantasalmella lomakeskus Kuus-Hukkalassa, osoite Kuushukkalantie 254, 51940 Härkälä. Kuus-Hukkalaan on selkeät viitat Juva-Savonlinna -tieltä. Etäisyys perille on Savonlinnasta 41 km ja Juvalta 24 km.

Kokouksen alussa on Rantasalmen kunnan ajankohtaiskatsaus. Sitten käsitellään sääntöjen mukaiset asiat kuten toimintakertomus, tilinpäätös jne. Kahvitarjoilu, ilmoittautuminen mielellään 19.4. mennessä kyläasiamiehelle henhaus@gmail.com tai puh. 0400 992 699.

Jäskyyn voi liittyä jäseneksi ja maksaa jäsenmaksun.
Ohjeet >>>
Tervetuloa!
Hallitus
2.4.2013, päivitetty 4.4.

Tietoliikenneilta Pieksämäellä

Yhteydet toimiviksi -ilta järjestetään Pieksämäen Poleenissa tiistaina 26.3. klo 18.
Lue lisää ja ilmoittaudu >>>
24.3.2013

Sähköiset palvelut ja laajakaista

Tärkeä seminaari Siilinjärvellä 11.4. klo 12-16.
Lue lisää >>>
24.3.2013

Young and Rural Entrepreneurship

Seminaari yrittäjyyskasvatuksen uusista menetelmistä ja maaseutuyrittäjyyden edistämisestä Hirvensalmen Satulinnassa 18.-19.4. Lisätietoja Emma-hankkeen sivuilla >>>
25.3.2013

Kansalaistoimintailta Savonrannan yhteispalvelupisteen kokoushuoneessa torstaina 11.4. klo 18

Punkaharjulla, Kerimäellä ja Savonrannassa järjestetään yhteistyöllä kansalaistoiminnan katsastusiltoja. Kuntaliitoksen jälkeen kylien aktiivisuudella on entistä suurempi merkitys - Savonlinnan kehittämiseen kannattaa ottaa mukaan kaikki alueet ja toimijat! Mahdollisimman monipuolisella tonttitarjonnalla ja hyvillä palveluilla houkutellaan uusia asukkaita, mökkiläisiä ja matkailijoita.

Ensimmäinen kyläilta on Punkaharjun valtuustosalissa torstaina 7.3. klo 18, muut Kerimäellä 19.3. ja Savonrannalla 11.4. Mukana myös Jäskyn kyläasiamies. Tarkemmat tiedot Jäskyn toimintakalenterissa.
Ottakaa yhteyttä Jäskyyn, jos haluatte järjestää vastaavia tilaisuuksia muissakin kunnissa!
4.3.2013, päivitetty 23.3.

Uutisviesti 19.3.2013 >>> Kerimäki, Hyvä kylä -avustus, ympäristöpalkinto, Vuoden kylän haku, Asuinmaaseutu 2013, kylätaloseminaari, Tuusmäki, Ristiinan kylät, Mikkeli ja lähidemokratia, Savonlinna, Veskansan kylät.


Kansalaistoimintailta Kerimäellä 19.3. klo 18

Punkaharjulla, Kerimäellä ja Savonrannassa järjestetään yhteistyöllä kansalaistoiminnan katsastusiltoja. Kuntaliitoksen jälkeen kylien aktiivisuudella on entistä suurempi merkitys - Savonlinnan kehittämiseen kannattaa ottaa mukaan kaikki alueet ja toimijat! Mahdollisimman monipuolisella tonttitarjonnalla ja hyvillä palveluilla houkutellaan uusia asukkaita, mökkiläisiä ja matkailijoita.

Ensimmäinen kyläilta on Punkaharjun valtuustosalissa torstaina 7.3. klo 18, muut Kerimäellä 19.3. ja Savonrannalla 11.4. Mukana myös Jäskyn kyläasiamies. Tarkemmat tiedot Jäskyn toimintakalenterissa.
Ottakaa yhteyttä Jäskyyn, jos haluatte järjestää vastaavia tilaisuuksia muissakin kunnissa!
4.3.2013, päivitetty 18.3.

Kylätalo nousuun -seminaari su 17.3.2013 klo 12-15

.. Kylätalo Nousula, Koivumäentie 3, 58410 HAAPAKALLIO, Anttolan seutu, Kerimäki.
Hyötytietoa kylätalon kannattavuudesta ja ylläpidosta! Asiantuntijana Juha Kuisma, Kylien Bisneskeissit -hanke/Kylien liiketoiminta-asiamies, Suomen Kylätoiminta ry.
Kylätalo-esittelyt (toiminta ja talous): Kylätalo Nousula, Marja-Leena Hasselqvist, yhd. sihteeri Vitsiälän kylätalo, Ristiina, Jukka Paatero, kyläseuran puheenjohtaja. Jäskyn puheenvuoro, keskustelua ja kokemusten vaihtoa. Kaikki kylätalokylät mukaan! Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.
Kahvia ja keittoa tarjolla klo 11.45 alkaen.
Järj. Kylätalo Nousula ry ja Järvi-Suomen kylät ry.
Edellinen kylätalopäivä toi monia uusia ideoita >>>
13.12.2012, päivitetty 16.3.2013

Uutisviesti 12.3.2013 >>> Kylätaloseminaari, Ristiinan, Kerimäen ja Savonrannan tilaisuudet, Osuuskunta Rantasalmelle, Saarikylät ohoi!, koulu myynnissä, nuoret mukaan, Maja, Punkaharju, turvailta, maaseutututkimus, laajakaista, Kuomiokoski, lähidemokratia ja muuta.

Maaseutumatkailu kasvaa

Ely-keskuksen selvityksestä ilmenee, että maaseutumatkailu on maakunnan kasvuala ja matkailuyrittämisestä on kehittynyt ammattimaisempaa verrattuna vuoden 2007 kyselyyn.
Tiedote ja linkki itse tutkimukseen Elyn sivuilla >>>
12.3.2013

Punkaharjun järjestöillassa päätettiin tiivistää yhteistyötä

Punkaharjun järjestöt ja aluejohtokunta tiivistävät yhteistyötään. Tavoitteena on, että Punkaharjun alue säilyy elävänä myös Savonlinnan osana. Aluejohtokunta toimii laajasti alueen hyväksi eikä vain avustusten jakajana. Tiedon kulkua parannetaan muun muassa Punkaharjulaiset-facebook-ryhmällä.
Kuvia >>>
Lisätietoa kyläkirjeessä >>>

Maallemuuttopalvelu:

haapakoski.jpg

Myytävänä Haapakosken viihtyisän ruukkikylän entinen koulu. Koulun tilat kahdessa kerroksessa toimivat isona asuntona jossa olohuoneessa pönttöuuni. Erikseen asuntola jossa iso keittiö, kirjastotila ja kolme 2-3 huoneen asuntoa.
Lisätietoja maallemuuttosivuilla >>>
6.3.2013

Uutisviesti 4.3.2013 >>> Kansalaistoiminnan iltoja, Etelä-Savon seurantaloavustukset, kylähullut, Sytyn kotisivut, aitojamakuja, lakkautettu Suomi ja muuta.

Kylät ja yhdistykset mukaan Kansalaistoiminnan katsastusiltoihin!

Punkaharjulla, Kerimäellä ja Savonrannassa järjestetään yhteistyöllä kansalaistoimintailtoja. Kuntaliitoksen jälkeen kylien aktiivisuudella on entistä suurempi merkitys - Savonlinnan kehittämiseen kannattaa ottaa mukaan kaikki alueet ja toimijat! Mahdollisimman monipuolisella tonttitarjonnalla ja hyvillä palveluilla houkutellaan uusia asukkaita, mökkiläisiä ja matkailijoita.

Ensimmäinen kyläilta on Punkaharjun valtuustosalissa torstaina 7.3. klo 18, muut Kerimäellä 19.3. ja Savonrannalla 11.4. Mukana myös Jäskyn kyläasiamies. Tarkemmat tiedot Jäskyn toimintakalenterissa.
Ottakaa yhteyttä Jäskyyn, jos haluatte järjestää vastaavia tilaisuuksia muissakin kunnissa!
4.3.2013

Seurantaloavustuksia Anttolaan, Sarvikummulle ja Pieksämäelle

Seurantalojen vuosittaiset korjausavustukset on taas jaettu. Etelä-Savosta avustuksia saivat Kylätalo Nousula ry Savonlinnan Anttolasta 20 000 euroa, Sarvikummun Maa- ja Kotitalousnaiset ry Heinävedeltä 6 500 euroa sekä Savon Kilta ry Pieksämäeltä 3 000 euroa. Avustuksia kannattaa hakea kaikenlaisten kylä- ja seurantalojen korjauksiin! Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksista päättää Kotiseutuliitto >>>.
Etelä-Savon avustukset vuosittain >>>
4.3.2013

Uutisviesti 28.2.2013 >>>
Tapahtumia ja koulutusta, myytävänä kiinteistö, muistosanat, kansalaistoiminta, Sentraalit, Leader, Maaseutukuriiri, Vavesaari, mökkeilytutkimus, kotisivut.

Jäskyn kotisivujen ilme uudistui 27.2.2013. Palautetta tai ideoita? >>>


Eino Vähätiitto 2004

Eino Vähätiitto on poissa

Maaseutuasiamies Eino Vähätiitto kuoli 4.2.2013. Eino toimi pitkään Mäntyharjun kylien aktiivisena kehittäjänä, kunnan maaseutuasiamiehenä. Hän oli myös Jäskyn hallituksen jäsenenä vuosina 2003-2005 ja hänelle myönnettiin Kylähullun hattu vuonna 2005.
Eino Vähätiitto syntyi vuonna 1941 Nivalassa, kävi 4H-liiton Kerho-Opiston Paimiossa ja toimi pitkään Hankkijan palveluksessa. Mäntyharjussa hän piti aktiivisesti yhteyttä kylätoimikuntiin ja kyläyhdistyksiin ja järjesti erilaisia tapaamisia ja muuta toimintaa. Hän toi paljon uusia ideoita kylien kehittämiseen. Mäntyharjun kunta maksoi Einon aikaan oman alueensa edustajien osallistumismaksut valtakunnallisiin ja maakunnallisiin kyläpäiviin. Mäntyharjun pestin jälkeen näin Einon usein kesäisin kun hän teki erilaisia töitä Salmelan taidekeskuksessa: hoiti pihoja ja rakennuksia, ajoi nurmikoita jne. Hän liikkui mielellään luonnossa ja oli innokas hiihtäjä. Eino oli lämmin ja myönteinen ihminen josta tuli myös hyvä ystäväni. Einoa jäi suremaan neljä poikaa ja suuri joukko muita sukulaisia ja ystäviä.

Henrik Hausen 27.2.2013
KYLÄTURVALLISUUSILTA Pieksämäen Virtasalmella tiistaina 5.3.2013 klo 18-20 kirjastossa, Virastotie 3.

  • Ensiavun ja alkusammutuksen merkitys taajama-alueen ulkopuolella, VT palomestari Ville Kemppainen, Etelä-Savon pelastuslaitos
  • Naapuriapurinkien toiminta kylillä, kyläasiamies Henrik Hausen, Järvi-Suomen kylät
  • Hälytysrinki Venetmäellä, kyläaktiivi ja maatalousyrittäjä Terho Häkkinen, Venetmäen MKTS

Ilmoittautumiset 28.2. mennessä kahvitusta varten: Kyläasiamies Saara Patokoski, saara.patokoski@pieksamaenkylat.fi, puh. 045 845 6590. Tervetuloa!
31.1.2013

Maallemuuttopalvelu:

kouluniemi.jpg

Myytävänä 490 m2, 380 000 €, Kangasniemi

Puulaveden rantatontilla kauniisti kunnostettu jykevä entinen kyläkoulu. Kolme erillistä asuntoa. Hyvä sijainti asumiseen, lomailuun tai yrittämiseen. Kuva kesäkonsertista 2011.
Jäskyn maallemuuttosivut >>>

Uutisviesti 12.2.2013 >>>
Vuoden kylä -hakemus, Tulevaisuushuutokaupat, Green care, maallemuutto, osuuskuntia, maaseudun kysyntä, hankerekisteri

Vuoden kylä ja kylätoiminnan tiennäyttäjät

Etelä-Savon Vuoden kylä 2013 -hakemukset pitää jättää 12.4. mennessä. Etelä-Savosta lähtee yksi ehdokas myös valtakunnalliseen valintaan.

Vuoden kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan näkyvyyttä. Jäskyn kautta voi jättää esityksiä myös Suomen Kylätoiminta ry:n Kylätoiminnan tiennäyttäjiksi ja Vuoden maaseututoimijaksi. Hakekaa innokkaasti Vuoden kyläksi ja ehdottakaa toimijoita palkittavaksi!
Ohjeet ja lomakkeet
8.2.2013

Tulevaisuushuutokaupat!

Kerrankin voit huutaa ja vaikuttaa oman elinympäristösi kehittämiseen! Siinä sivussa valmistellaan myös Rajupusu Leader toimintasuunnitelmaa vuosille 2014-20. Rajupusu Leader toimii Rantasalmen, Juvan, Sulkavan ja Joroisten alueella. Huutokaupat 12.2. Juvalla ja 19.2. Joroisten Kerisalossa klo 17.30 alkaen.
Ohjelma ja ilmoittautuminen Rajupusu Leaderin sivuilla >>>
8.2.2013

Uutisviesti 6.2.2013 >>>
Kyläturvallisuusilta - tieilta - kotijärvi - 4H - maisemat - Tiemassaari-video - poimintoja vuosijuhlan puheenvuoroista

Savonlinnassa juhlittiin maakunnallisen kylätoiminnan 20 vuotta

Juhla järjestettiin lauantaina 2.2.2013. Juhlapuheen esitti Etelä-Savon ELY-keskuksen kalatalouspäällikkö, tohtori Jorma Tiitinen ja tervehdyksensä toi myös Suomen kylätoiminta ry, Savonlinnan kaupunki ja muut yhteystyötahot. Juhlassa kuusi kyläaktiivia eri puolilta maakuntaa palkittiin ansiomerkillä.
Lue lisää >>>
Kuva-albumi juhlasta >>>
4.2.2013

Etelä-Savon kylätoiminnan 20-vuotisjuhla
lauantaina 2.2.2013 Savonlinnan Paviljongissa

Juhlapuheen pitää kalatalouspäällikkö, tohtori Jorma Tiitinen Etelä-Savon ELY-keskuksesta. Suomen kylätoiminta ry:n tervehdyksen esittää puheenjohtaja, professori Eero Uusitalo.

Juhla alkaa klo 9.30 kahvilla ja onnittelujen vastaanotolla. Lahjoja emme erityisesti kaipaa vaan tärkeintä on tavata yhteistyökumppaneita vuosien varrelta.

Ohjelma alkaa noin klo 10 savonlinnalaisen harmonikkavirtuoosin Laura Vartion säestyksellä. Päivän aikana kuulemme myös mm. Maire Makkosen lausuntaa. Ohjelma päättyy klo 15.30 mennessä.

Ohjelma ja kuvia Jäskyn ja kylien historiasta

JuhlaRuorasmaki.jpg
Tervetuloa, vielä voit ilmoittautua!
13.12.2012, päivitetty 29.1.2013

KYLÄTURVALLISUUSILTA Pieksämäen Virtasalmella
tiistaina 5.3. klo 18-20 kirjastossa, Virastotie 1.

  • Ensiavun ja alkusammutuksen merkitys taajama-alueen ulkopuolella, VT palomestari Ville Kemppainen, Etelä-Savon pelastuslaitos
  • Naapuriapurinkien toiminta kylillä, kyläasiamies Henrik Hausen, Järvi-Suomen kylät
  • Hälytysrinki Venetmäellä, kyläaktiivi ja maatalousyrittäjä Terho Häkkinen, Venetmäen MKTS

Ilmoittautumiset 28.2. mennessä kahvitusta varten: Kyläasiamies Saara Patokoski, saara.patokoski@pieksamaenkylat.fi, puh. 045 845 6590. Tervetuloa!
31.1.2013

Pirjo Siiskonen luomuinstituutin johtajaksi

Luomuinstituutin johtajaksi on valittu Ruralian johtja, professori Pirjo Siiskonen. Työsuhde on määräaikainen vuoden 2016 loppuun ja johtaja työskentelee Mikkelissä.
Lisätietoja Ruralian sivuilla >>>
31.1.2013

Yhteisöasumista maaseudulla!

Kolman koto -hankkeessa edistetään uusia yhteisöllisiä asumisvaihtoehtoja. Uudet alueet ovat eräänlaisia kyliä kylässä, niissä on yhteistiloja jne. Kolma on elävä ja vilkas kylä Joroisten kunnassa ja ensimmäiselle yhteisöalueelle on jo varattu alue kyläkoulun läheltä. Valmistelua jatketaan kyläläisten toimesta. Kiinnostuneet rakentajat voivat jo olla yhteydessä kuntaan tai hankevetäjä Markku Leväseen.
Juttu Ylen sivuilla 14.1. >>>
Hankkeen blogi ja yhteystiedot >>>
29.1.2013

Kuitulaajakaistaa rakennetaan Keski-Suomen ja Asikkalan maaseutualueille >>>

Mikkelin ja Savonlinnan uusista aluejohtokunnista >>>

Tiemassaari eilen ja tänään

Hieno video kauniista Rantasalmen Tiemassaaresta, sukellus kylän elmämään ja kyläläisten tuntoihin.
Tiemassaari Eilen ja Tänään, Youtube, 32 minuuttia >>>
Tiemassaaren kotisivujen kuvagalleria >>>
23.1.2013

Uutisviesti 18.1.2013 >>>
Juhlaohjelma - aluejohtokunnat - Suomenniemen alue - naapuriapu - radioon? - uusia kyläyhdistyksiä - talousopas - jäsenmaksu ym.

Mikko Karisesta Jäskyn varapuheenjohtaja

Jäskyn hallitus piti kokouksensa Joroisissa 8.1. Hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin Mikko Karinen Savonlinnan Nojanmaan kyläyhdistyksestä.
Kylätoiminnan valtionapu vuodelle 2013 nousi taas eduskunnan budjettikäsittelyn aikana. Maakunnille jaettiin viime vuonna 35 280 euroa maakuntaa kohti ja tämä summa pysyy näillä näkymin samana. Valtionapu voidaan käyttää muun muassa hallituksen työskentelyyn, tilaisuuksien järjestämiseen ja kyläasiamiehen palkkaamiseen mutta ei hankkeiden omarahoitusosuutena.

Viime vuonna valmisteltiin yhdessä Hämeen Kylät ry:n ja Päijät-Hämeen kylät ry:n kanssa laajaa Kestävä kylä -hanketta kylien aktivoimiseksi sekä kylien ja kuntien yhteistyön lisäämiseksi. Hanke ei saanut hyväksyntää Etelä-Savon ELY-keskuksesta vaikka Hämeen ELY-keskus oli valmis hyväksymään sen. Tämän jälkeen Häme ja Päijät-Häme pienensivät omia hankkeitaan ja saivat uudelle hankkeelle jo hyväksynnän Hämeen Elyltä joulukuussa. Jäskyn hallitus päätti, että myös Jäsky yrittää saada rahoitusta omalle hankkeelle.
18.1.2013

Yhteisöllistä asumista Joroisissa

Joroisten elinkeinoasiamies Aarre Damski kertoi ennen Jäskyn hallituksen kokousta kunnan näkymistä. Joroinen on yrittämisen ja asumisen kunta. Järvikylä on salaatissa suuri tekijä Suomessa, myös muuta erikoismaataloutta löytyy kunnasta. Metalliala on vahva, alan liikevaihto on suurempi kuin maataloudella. Järviä on vähän ja matkailun kärkiyritykset ovatkin golfrata ja liikenneasema. Majoitustiloista on puutetta. Kylät ovat vireitä, mutta aktiiveista on pulaa ja keski-ikä korkea. Damski on myös Maaveden nuorisoseuran puheenjohtaja. Seura toimii kylän kyläyhdistyksenä.

Kolman koto -hankkeessa edistetään uusia yhteisöllisiä asumisvaihtoehtoja. Uudet alueet olisivat eräänlaisia kyliä kylässä, niissä olisi yhteistiloja jne. Niille lasketaan kustannusvertailut ja malli olisi siirrettävä muuallekin. Jäskyn kyläasiamies on hankkeen ohjausryhmässä.
Juttu Ylen sivuilla 14.1. >>>
18.1.2013

Jätevesijelppari-testi

Jätevesijärjestelmien valintatyökalu löytyy nyt netistä. Pohjalaisen Leader-hankkeen sivuilta löytyy muutakin puolueetonta tietoa.
Jätevesitieto >>>
Etelä-Savon paikalliset neuvojat löydät tästä:
Jätevesineuvonta >>>
18.1.2013

Pohjois-Heiäveden kylille kotisivu ja kyläsuunnitelma

Pohjois-Heinäveden kylät ry on perustanut kotisivun ja päivittänyt kyläsuunnitelmansa.
http://pohjoisheinavesi.fi/ >>>
18.1.2013

Järvitaimenkanta elpyy

Järvitaimenen kutupesiä löytyi kutupesäinventoinneissa edellisvuotta selvästi enemmän. Havainnot Etelä-Savon koskialueilta vahvistavat käsitystä siitä, että vaellustaimenen luonnonkierron elvyttäminen on mahdollista.
Ely-keskuksen tiedote >>>
18.1.2013

Langaton laajakaista 4g:llä?

Tietokone-lehden laajan kyselyn mukaan monet ovat pettyneet 4g:n peittoon, toimivuuteen ja nopeuteen, vaikka verkossa ei vielä ole ruuhkaa.
Jäskyn laajakaistauutisia >>>
18.1.2013

Itä- ja Pohjois-Suomi -ohjelma

Ohjelma julkistettiin 11.1. Kuten odottaa saattoi, ohjelma keskittyy aika paljon suurteollisuuteen ja alueen kaupunkeihin, mutta ei ainoastaan tähän. Kyllä ohjelmasta löytyy myös kohta "Hajautetuista ratkaisuista kilpailuetu" :

"Itä- ja Pohjois-Suomen harva asutus ja hajautunut yhdyskuntarakenne eivät ole enää kehityksen este. Mm. energiahuoltoon, logistiikkaan sekä yksityisiin ja julkisiin palveluihin voidaan kehittää älykkäitä hajautettuja ratkaisuja, joille on kysyntää myös maailmalla..." Tähän kohtaan on kerätty myös ihan käypiä käytännön toimia: valtionosuuksissa pitää huomioida myös loma-asutuksen palvelutarpeet, etätyötä pitää tukea luotettavilla laajakaistayhteyksillä, uusia palvelumalleja pitää kehittää jne. Voi, jospa myös Etelä-Savossa ymmärrettäisiin, että on muitakin tapoja kehittää kuin keskittämällä!
18.1.2013

Talous- ja vero-opas

Yhdistysten talous- ja vero-opas YHTÄLÖ on jokaisen yhdistystoiminnassa mukana olevan käsikirja. Opas neuvoo pienen yhdistyksen arkisissa talous- ja veroasioissa.

Verkossa julkaistava opas päivitetään vuosittain ajan tasalle. Nyt tehdyssä päivityksessä oppaaseen on lisätty tietoa muun muassa vuoden 2013 alussa voimaan astuvista arvonlisäverotuksen muutoksista. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän julkaiseman YHTÄLÖ-oppaan päivitykset on tehty lukijaystävällisesti niin, että myös nopealla selaamisella saa käsityksen tärkeimmistä muutoksista.
Yhtälö-opas, pdf >>>
18.1.2013

Jäskyn uutisviesti 8.1.2013 >>>
Juhlakutsu - osuuskuntayrittäjyys - kylätalot - vuokra-asuntoja tarjolla - viestintähanke - koulu kylässä - hälytysryhmä? - saako maaseudulla asua? - lähidemokratiaa - laajakaistaa ym

Millaista on osuuskuntayrittäjyys?

Keskusteluilta Pieksämäellä 10.1.2013.
Lisätietoja, ilmoittautuminen 7.1. mennessä >>>
18.12.2012

Uutisarkisto 2012 >>>
Uutisarkisto 2011 >>>
Uutisarkisto 2010 >>>
Uutisarkisto 2009 >>>
Uutisarkisto 2008 >>>
Uutisarkisto 2007 >>>
Uutisarkisto 2006 >>>
Uutisarkisto 2005 >>>
Uutisarkisto 2004 >>>
Uutisarkisto 2003 >>>Jäsky kyläasiamies
Tuula Eloranta
kylaasiamies.tuula.eloranta at gmail.com

Jäsky puheenjohtaja
Ilkka Sutinen
0400-722 145
ilkka.sutinen at tyynela.fi

Suomen kylätoiminta ry
02-738 1761
info @kylatoiminta.fi

Palaute: kylaasiamies.tuula.eloranta at gmail.com

Pääsivulle